hamburger-icon

Kliker.info

Tako je govorio Nijaz : Pa dokle držati okove na očnim kapcima?

Tako je govorio Nijaz : Pa dokle držati okove na očnim kapcima?

28 Januara
05:48 2013
Kada je najviše trebao svojoj zemlji, u jeku krize koja i danas, iz temelja trese Bosnu i Hercegovinu, iznenada je, na današnji dan prije tačno godinu dana, otišao u legendu  veliki patriota, političar i vanserijski univerzitetski profesor Nijaz Duraković.Brojna armija njegovih poštovaoca, danas će  se sjetiti njegovih briljantnih predavanja,16 knjiga i preko 200 naučnih i istraživačkih radova,  intervju i javnih obraćanja u kojima je nebrojeno puta ukazao na pogubne pokušaje podjele BiH , koja je,  prema njegovom dubokom ubjeđenju , jedino moguća kao zemlja svih njenih građana i naroda. Njegov prijeratni, ratni i poslijeratni  politički rad obilježilo je protivljenje vladavini nacionalnih stranaka, te zagovaranje neovisnosti i teritorijalnog integriteta BiH.Povodom prve godišnjice smrti profesora Durakovića izdvajamo njegovo obraćanje poslanicima Skupštine BiH, koje je pozvao da ne zatvaraju oči i otvoreno pogledaju se suoče sa nadolazećom nesrećom.
-Pa dokle, drugarice i drugovi moji, sestre i braćo, držati okove na očnim kapcima? Čelični vragovi sravnjuju sa zemljom Vukovar i pola Hrvatske a mi se samo nadamo da će nas njihova vatra zaobići i nestati? Miris tamjana se širi Bosnom i Hercegovinom i prijeti da upali mnoge opasne vatre za koje i ne slutite da su nam tako blizu-, istakao je profesor Duraković početkom  1992. godine, čija su se strahovanja na žalost i obistinila.
Rođen je 1. januara 1949. godine u Stocu , gdje završava osnovno i gimnazijsko obrazovanje.Duraković 1971. godine završava studij sociologijena Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, zatim 1975. dobija i titulu magistra, a doktorirao je 1979. godine.Rad na istom fakultetu počeo je kao asistent 1976. godine, a 1986. godine postaje redovni porfesor na predmetima "Uporedni politički sistemi" i "Međunarodni odnosi" 1967. godine pristupio je Savezu komunista, a od 1988. do 1991. godine bio je član predsjedništva Cenralnog komiteta Saveza komunista Jugoslavije. 1992. godine, na ratnom kongresu, osniva novu stranku za koju je napisao program, pod nazivom Socijaldemokratska partija (SDP), čiji je bio i predsjednik.Od 1992. do 1996. bio je član ratnog Predjedništva Republike BiH.1997. godine predsjeničku funkciju SDP-a preuzima Zlatko Lagumdžija, a Nijaz Duraković potaje član Glavnog odbora i Predsjedništva stranke. 2002. godine napušta stranku. 2006. priključuje se Socijaldemokratskoj Uniji i iste godine je nosilac liste na Parlamentarnim izborima za Patrijostski blok BOSS-SDU za Predstavnički dom Parlamenta BiH. (Kliker.info).
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku