hamburger-icon

Kliker.info

Tajne istrage u suprotnosti sa americkim zakonima i vrijednostima

Tajne istrage u suprotnosti sa americkim zakonima i vrijednostima

07 Septembra
22:34 2006

Washington Post ističe da je govor predsjednik Bush došao u vrijeme prije kongresnih izbora te da mu je cilj bio da izvrši pritisak na zakonodavce da što brže odobre vladin prijedlog zakona o odnosu prema zatočenicima za terorizam. Naglašava se i da je Ministarstvo obrane, u vrijeme predsjednikova govora, a pod pritiskom Kongresa i Vrhovnog suda, odvojeno objavilo nove metode vođenja istraga, jer su prethodne metode, koje je najviše primjenjivala CIA, bile oštro kritizirane i u Americi i u inozemstvu.

Washingtonski dnevnik navodi i riječi umirovljenog generala Stephena Xenakisa, savjetnika u organizaciji Liječnici za ljudska prava, koji je rekao da je ‘ponosan što američka vojska usvaja ponašanje prema ratnim zarobljenicima, kakva bi voljeli vidjeti i kada američki vojnici budu zarobljeni’, ali da je ‘duboko razočaran što predsjednik Bush nastavlja insistirati na paralelnim, tajnim istragama koje su u suprotnosti s američkim zakonima i vrijednostima’.

New Yorhttp://www.klikeri.info/newsadmin/frameset.phpk Times donosi mišljenje Larry Coxa, koji je direktor Amnesty Internationala za Ameriku, a koji kaže: ‘Divno je da su Sjedinjene Države napokon priznale postojanje tajnih zatvora’ – ali, dodao je da je to svejedno ‘oblik mučenja’ te da bi američka vlada trebala suspendirati program održavanja tajnih zatvorskih objekata.

NY Times navodi i riječi predsjednika Busha da Sjedinjene Države ne koriste mučenje kao istražnu metodu te da su mučenja protivna američkim vrijednostima: ‘Nisam to nikada odobrio niti ću to ikada učiniti’ – kazao je predsjednik Bush, a prenosi New York Times. Newjorški list prenosi i riječi demokratske kongresnice Jane Harman koja je izjavila da je ‘…gospodin Bush trebao tajne zatvore zatvoriti prije nekoliko godina…’. Predsjednikov je govor ova kongresna zastupnica iz Kalifornije nazvala ‘otvoranjem vatre u povodu jesenje izborne kampanje

VOA /Kliker .info

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku