hamburger-icon

Kliker.info

Svjetski mediji o posjeti Erdogana: Kontroverzni skup Bakirovog “brata” u Sarajevu

Svjetski mediji o posjeti Erdogana: Kontroverzni skup Bakirovog “brata” u Sarajevu

20 Maja
23:01 2018
Euro News piše kako Erdoganovo prisustvo u BiH prkosi drugim evropskim zemljama uključujući Holandiju, Njemačku i Austriju, a “koje su spriječili turske političare da održe predizborni skup na njihovom tlu”.

Ovaj medij prenio je i izjave stanovnika glavnog grada BiH, a jedan od njih rekao je da Erdogan dolazi u Sarajevo jer je blizak Bakiru Izetbegoviću: “Oni pomažu jedan drugog, ali sumnjam da mi imamo ikakve koristi od toga”.

Neizbježno je bilo i podsjećanje da će se u oktobru u BiH održati parlamentarni i predsjednički izbori te da postoje naznake kako se zvanična Ankara miješa u bh. politiku zbog toga što Turska ima jak utjecaj na “muslimansku zajednicu u balkanskoj zemlji”.

Kako piše AFP, a prenosi Yahoo, u BiH je osnovana Facebook grupa koja podržava dolazak Erdogana u Sarajevo, a koja je “izrazila dobrodošlicu zaštitniku muslimana”. Ovaj medij navodi da je javnost podijeljena te da je napravljena i druga Facebook grupa koja se protivi dolasku turskog predsjednika i generalno miješanju Turske u unutrašnja pitanja BiH.

O posjeti Erdogana glavnom gradu BiH pisao je i britanski Reuters  koji je napisao kako su ministri saobraćaja BiH i Turske potpisali pismo namjere za izgradnju brze ceste Sarajevo-Beograd, a koju su do sada “blokirali bosanski Srbi”.

“Policija je osigurala ulice i prepunu Olimpijsku dvoranu Zetra gdje su Erdoganove pristaše mahale turskim i bosanskim zastavama”, piše Reuters podsjećajući kako su obavještajne agencije informisane da se navodno sprema pokušaj atentata na turskog predsjednika.

(Kliker.info-Klix)
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku