hamburger-icon

Kliker.info

Svjedočenje Šejle Jugo-Turković u Prištini : „Naser Kelmendi je za sve svoje kriminalne poslove morao dobiti pristanak Fahrudina Radončića!“

Svjedočenje Šejle Jugo-Turković u Prištini : „Naser Kelmendi je za sve svoje kriminalne poslove morao dobiti pristanak Fahrudina Radončića!“

18 Marta
22:31 2015

fahro_i_sejla1Bivša novinarka Avaza Šejla Jugo-Turković pojavila se početkom tjedna na Osnovnom sudu u Prištini, kao prva svjedokinja na suđenju Naseru Kelmendiju, kosovskom narko-bossu s crne liste američkog State Departmenta, optuženom za organizirani kriminal, ubojstvo, krijumčarenje droge, pranje novca…

Nakon što je prije godinu dana u Sarajevu dala iskaz istražiteljima EULEX-a, američki je tužitelj Andrew Hughes stavio Šejlu Jugo-Turković na listu najvažnijih svjedoka, i to ne samo protiv Nasera Kelmendija, nego i njezinog nekadašnjeg šefa Fahrudina Radončića koji, prema tvrdnjama Tužiteljstva, pripada istoj zločinačkoj organizaciji.

Šejla Jugo-Turković je svjedočenje započela u ponedjeljak, 16. marta, kada je odgovarala na pitanja tužitelja Hughesa, a do kraja bi tjedna svjedokinju iz Sarajeva trebao ispitati i Kelmendijev odvjetnik Besnik Berisha.

No, poslije teških optužbi koje je Šejla Jugo-Turković iznijela na račun Fahrudina Radončića već na samom početku sudskog procesa, sasvim je izvjesno kako će se njezinim svjedočenjem ozbiljno pozabaviti i braniteljski tim „bivšeg vlasnika“ Avaza, kojeg predvodi poznati britanski odvjetnik John Jones.

Šejla Jugo-Turković se tročlanom Sudskom vijeću, kojim predsjedava poljska sutkinja Anna Adamska Gallant, predstavila kao diplomirani kriminalista (?) i bivša novinarka, trenutačno bez zaposlenja. Potom je kazala da je karijeru započela 1997., kao prevoditeljica u uredu tadašnjeg ministra sarajevske policije (i načelnika Centra službi bezbjednosti Ismeta Dahića), da bi kasnije postala i koordinatorica u odnosima s međunarodnim predstavnicima u BiH.

„Fahrudina Radončića sam upoznala u MUP-u Kantona Sarajevo, njemu me je predstavio tadašnji načelnik Kriminalističke službe, sa kojim sam bila prijateljica“, ispričala je svjedokinja, otkrivajući kako joj je vlasnik Avaza odmah ponudio posao.

„Rekao mi je da ću raditi manje za bolju plaću. Povjerovala sam mu, jer se u to vrijeme govorilo da su najbolje zarade u kompaniji Avaz. Dok sam radila u policiji, zarađivala sam oko 1.000 KM, a Radončić mi je ponudio početnu plaću između dvije i tri hiljade maraka“, kazala je nekadašnja novinarka opskurnog tabloida Express.

„Što se tiče Expressa, u početku nije provjeravao moje tekstove, ali kada je vidio o čemu pišem, počeo je da interveniše, zajedno sa svojim prijateljem Naserom Kelmendijem.“

Radončić je, navela je svjedokinja, zamolio da ne piše loše o Kelmendiju, pravdajući se da su njih dvojica dugogodišnji prijatelji, iako se nije mogla sjetiti gdje su se točno upoznali – u Prištini ili u Peći.Potom je tužitelj Hughes tražio od svjedokinje da objasni da li je Fahrudin Radončić „cenzurirao“ njezine tekstove i o drugim kriminalcima.

„Sugerirao mi je da ne pišem o Muhamedu Ali Gašiju, Safetu Kaliću, Draganu Čoviću, Darku Elezu… Radončić je provjeravao sve što se objavljuje, jer se bojao da bi neki novinar mogao objaviti članak koji bi ga mogao dovesti u sukob s drugim političarima, sudijama ili tužiocima“, napomenula je nekadašnja Avazova medijska zvijezda, priznajući da su joj Fahrudin Radončić i Naser Kelmendi barem sto puta zabranili da objavi tekstove o njihovim zajedničkim prijateljima?!

(Kliker.info-Slobodna Bosna)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku