hamburger-icon

Kliker.info

Svijet obilježava prvi Međunarodni dan Nelsona Mandele

Svijet obilježava prvi Međunarodni dan Nelsona Mandele

18 Jula
20:24 2010

Opća skupština UN-a prvi je put proslavila novoproglašeni Međunarodni dan Nelsona Mandele odavanjem priznanja njegovom moralnom vodstvu i obećanjem da će se boriti protiv rasnog ugnjetavanja i promovirati mir u svijetu, javljaju u nedjelju svjetske novinske agencije. Ujedinjeni narodi usvojili su u novembru prošle godine rezoluciju o proglašenju 18. jula Međunarodnim danom Nelsona Mandele, na dan kada je taj bivši južnoafrički predsjednik, borac protiv aparthejda i dobitnik Nobelove nagrade za mir rođen.

Time mu je odano priznanje zbog njegova doprinosa rješavanju sukoba i unapređenju rasnih odnosa, ljudskih prava i pomirbe. To je prvi put u povijesti da je UN proglasio međunarodni dan u čast jedne osobe. Predsjednik Opće skupštine UN-a Ali Abdesalam Treki, nazvao je Mandelu, koji danas slavi 92. rođendan, "ikonom" i "jednim od najvećih moralnih i političkih čelnika našega vremena". Treki je pozvao svijet da obilježi ovaj dan jačanjem borbe "za socijalnu jednakost i pravdu i traženjem mira kroz dijalog".

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon, rekao je da je Mandela vodeća figura koja "utjelovljuje najviše vrijednosti čovječanstva i one UN-a". U Mandelinom domu u Johannesburgu u subotu se okupilo 92 djece iz dvaju sela iz južnoafričke pokrajine Istočni Cape, odakle potječe i Mandela, javili su lokalni mediji. Djeca su doputovala u Johannesburg kako bi pomogla Mandeli u proslavi njegova rođendana. Stiglo je 67 djece iz Mvezoa, sela gdje je rođen, i 25 iz sela Qunua u kojemu je odrastao. Mandelu je također posjetiti izaslanstvo političke stranke kojoj je posvetio svoj život, Afričkog nacionalnog kongresa (ANC). (Kliker.info-Hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku