hamburger-icon

Kliker.info

Svetlana Cenić : Napravljena je karikatura od države!

Svetlana Cenić : Napravljena je karikatura od države!

03 Maja
14:46 2013

Položaj gradjana srpske nacionalnosti u Mostaru te formiranje regije Hercegovina sa Mostarom kao glavnim gradom jedan je od najvažnijih političkih događaja ovih dana u Mostaru. Mostarski SGV jučer je najavio održavanje konferencije o ovoj temi, a jedan od najistaknutijih intelektualaca Mostara srpske nacionalnosti Milan Jovičić prije desetak dana uputio je Proglas u kojem je pozvao na formiranje regije Hercegovine sa Mostarom kao glavnim gradom.O ovoj temi na konferenciji govoriće istaknuti predstavnici političkog i kulturnog kruga Mostara i BiH, a svoje mišljenje o ovoj temi je, za agenciju Anadolija, dala i prof. Svetlana Cenić.

Profesorica Svetlana Cenić je izjavila kako podržava iz Mostara upućene zahtjeve da se vrate prava Srbima koja im je 2004. godine oduzeo OHR i bivši Visoki predstavnik Paddy Ashdown. Ona je također rekla kako podržava i ideju da se u okviru regije Hercegovina naprave racionalna rješenja kako bi se pojednostavio svakodnevni život svim narodima pa i Srbima koji sada moraju "potegnuti" pet sati vožnje do Kliničkog centra u Banja Luci umjesto da koriste Kliničku bolnicu Mostar koja je prije rata sagrađena sredstvima izdavajnim od plata svih naroda i građana Hercegovine."Moraju se napraviti dogovori i sporazumi između entitetskih zdravstvenih fondova kako bi se to omogućilo", kazala je Cenić za agenciju Anadolija i dodala kako se "ne može pričati o povratku dok se ne naprave uslovi da ljudi mogu dobiti pozicije na funkcijama u mjesto u koje se vrate, što danas nije slučaj sa Srbima u Mostaru.Ona je rekla da je OHR napravio greške u Mostaru, diskriminirajući mostarske Srbe i oduzimajući im prava koja su imali odmah poslije rata po statutu Hansa Koschnika, upravitelja EU za Mostar.

"Paddy Ashdown je napravio gomilu budalaština u BiH, pa i u Mostaru. Oni su pričali o evropskim vrijednostima, a u stvarnosti su nam ukidali te evropske vrijednosti, što se, eto, vidi i na slučaju ukidanju referenduma o dvije općine u Mostaru. Ashdown je smjenjivao, vukao niz poteza koji su zapravo imali kontraefekt. Ne možete pričati o Evropi, a ukidati evropske vrijednosti kao što su to, s evropskom poveljom o ljudskim pravima i sa statusom Srba u gradu, Paddy Ashdown i OHR uradili u u Mostaru", kaže Svetlana Cenić i dodaje: "Napravljena je karikatura od države.""Ustav je vrh i sve se treba prilagođavati ustavu države gdje su ugrađene sve evropske povelje i principi, ali izgleda da to kod nas u BiH ne važi. Da se poštuje ustav, poštovale bi se i evropske vrijednosti", rekla je Cenić.Ona je dodala da formiranje regije Hercegovine otvara temu i formiranja drugih regija.Agencija Anadolija jučer je objavila da će u Mostar iduće sedmice biti održana konferencija o teškom položaju građana srpske nacionalnosti u Mostaru, a jedna od glavnih tema konferencije bit će "Mostar kao glavni grad regije Hercegovina"."Ovom konferencijom želimo ukazati na činjenicu da je OHR oduzeo prava mostarskim Srbima koja su dobili po statutu upravitelja EU za Mostar Hansa Koschnika. Nije primjereno da diskriminacija dolazi iz OHR-a dok su im ‘puna usta’ multitničnosti. Statut Paddy Ashdowna je ubio multietničnost u Mostaru", rekli su organizatori konferencije iz SGV-a, te najavili da je ključ rješenja za Mostar i mostarske Srbe organizirati Mostar kao glavni grad regije Hercegovina. (Kliker.info-AA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku