hamburger-icon

Kliker.info

Svećenicima se crno piše: Umjetna inteligencija u Njemačkoj samostalno održala svoju prvu misu!

Svećenicima se crno piše: Umjetna inteligencija u Njemačkoj samostalno održala svoju prvu misu!

12 Juna
06:30 2023

Više od 300 ljudi u njemačkom gradu Fürthu okupilo se u petak ujutro na eksperimentalnoj luteranskoj crkvenoj službi koju je generirala umjetna inteligencija, piše Associated Press.Bradati avatar monotonog glasa pojavio se na ogromnom ekranu iznad oltara, a zatim je počeo propovijedati ispunjenoj crkvi svetog Pavla u ovom bavarskom gradu. Cijelu službu vodila su četiri različita avatara: dvije mlade žene i dva mladića.

Propovijed, molitva i glazba trajali su 40 minuta. Uz ChatGPT, osmislio ih je i Jonas Simmerlein, 29-godišnji teolog i filozof sa Sveučilišta u Beču.

‘Rekao bih da oko 98 posto dolazi iz stroja’, poručio je naučnik.

Simmerlein je pojasnio i kako je zatražio od umjetne inteligencije sadržaj propovijedi. ‘Zamolio’ ju je i da se uvrste psalmi, molitve i blagoslov.

‘Na kraju se dobije prilično solidna crkvena služba’, rekao je.

Između ostalih tema, umjetna je inteligencija vjernicima propovijedala o ostavljanju prošlosti iza sebe i fokusiranju na sadašnje izazove.

Vjernici koji su prisustvovali ovoj inovaciji uglavnom su bili pozitivno iznenađeni. Ipak, većina kao negativnu stranu ističe nedostatak emocija avatara, a manjkalo je i interakcije s vjernicima.

Simmerlein je poručio da mu nije namjera zamijeniti vjerske vođe umjetnom inteligencijom, već je to način koji bi im mogao pomoći u svakodnevnom radu u njihovim zajednicama.

Crkvena služba koju je generirala umjetna inteligencija jedan je od mnoštva događaja na konvenciji protestanata Deutscher Evangelischer Kirchentag u bavarskim gradovima Nürnbergu i susjednom Fürthu koja se održava od srijede do nedjelje.

Konvencija se održava ljeti svake druge godine na drugom mjestu u Njemačkoj. Deseci tisuća vjernika mole, pjevaju i razgovaraju o vjeri, ali i aktualnim događajima. Tako je ove godine riječ o globalnom zatopljenju, ratu u Ukrajini i umjetnoj inteligenciji.

(Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku