hamburger-icon

Kliker.info

Sve zbog kratke kose : U Banjoj Luci navodno napadnuta pripadnica OSBiH Dajana Dangubić

Sve zbog kratke kose : U Banjoj Luci navodno napadnuta pripadnica OSBiH Dajana Dangubić

07 Jula
01:58 2019

Dajana Dangubić, pripadnica Oružanih snaga BiH i prva žena koja rukovodi tenkom, fizički je napadnuta sinoć u Banja Luci. Tim povodom novinar Dragan Bursać oglasio se na društvenim mrežama.  

“Žena koja je sinoć brutalno napadnuta jer “nosi kratku kosu”?! Napadnuta je u Banjaluci, prijestonici nasilja, homofobije i ksenofobije. Sramotno objašnjenje policije – možda je okidač za napad to što se tako obukla i što ima kratku kosu?! Dajana kaže da je više bolio sraman razgovor sa policijom, nego udarci koje je dobila. Dajana je nešto najbolje u mojoj zemlji, a šljam koji joj je prijetio i napao je, vuče moju zemlju na dno. Podrška za Dajanu, napadači se moraju pronaći, a mi svi zajedno prst na čelo-zašto pojedinim od nas smetaju najbolji od nas??? Dajana, ti si naš ponos”, napisao je Bursać.

Dangubić je javnosti poznata i kao djevojka koja je skočila sa Starog mosta u Mostaru. Bavila se i dizanjem tegova. Zagovornik je prava žena, ali i lice kampanje da se žene uključuju u Oružane snage BiH. 

Politička komentatorica Ivana Marić također se oglasila na društvenim mrežama osuđujući nasilje prema Dangubić ali i odnos policajaca kojima je prijavila napad.

“Pravi napad odigrao se tokom razgovora sa policajcima koji su se prema njoj ponijeli neprofesionalno i neljudski. Optužili su je da je sama kriva za napad jer hoda kratke kose po parku tako kasno. Postoje tako ti ljudi koji silovanje pravdaju kratkom suknjom, nasilje kratkom kosom, a u suštini je stvarni problem njihova kratka pamet zbog koje ne vide da bi neko sutra na isti način mogao pravdati nasilje nad njihovom kćerkom, ženom, sestrom ili majkom. Policija bi trebala da štiti građane bez obzira na njihovu spol, dob, naciju, seksualnu orijentaciju, dužinu suknje ili kose. Vjerujem da mnoge druge žrtve nasilje ne prijavljuju upravo zbog nerazumijevanja javnosti i odgovornih lica već se postiđeni povuku i pate u tajnosti. Jedini koje trebaju da se stide su nasilnici i oni koji ih pravdaju. Nasilje nema opravdanje”, napisala je Marić. 

Iz MO BiH se nisu oglasili povodom napada na pripadnicu OS BiH. 

(NAP)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku