hamburger-icon

Kliker.info

Sve spremno za obilježavanje 23. godišnjice genocida u Srebrenici

Sve spremno za obilježavanje 23. godišnjice genocida u Srebrenici

05 Jula
18:03 2018

U Memorijalnom centru Potočari – Srebrenica danas je održan peti i posljednji sastanak Organizacionog odbora, na kojem je zaključeno kako je sve spremno za obilježavanje 23. godišnjice genocida nad Bošnjacima “SZ UN-a Srebrenica” iz jula 1995. godine, javlja Anadolija.

Nermin Alivuković, predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 23. godišnjice genocida, rekao je da su svi pododbori završili posao i da je konačan broj identifikovanih osoba koje će biti ukopane 11. jula 35.

Prema riječima Alivukovića, na ovogodišnjem “Maršu mira” očekuje se oko šest hiljada osoba.

“Prema jučerašnjim informacijama, sada imamo oko četiri hiljade prijavljenih učesnika ‘Marša mira’, s tim da očekujemo između pet i šest hiljada, ne računajući maratonce, bicikliste, i druge. Nama je došao prijedlog da kamion s tabutima stane u Konjević Polju, tačnije u mjestu Kaldrmica, kako bi učesnici Marša mira odali počast. Učesnici ‘Marša mira’ su sami tražili da stane kamion s tabutima, i nadamo se da će se to ispuniti”, rekao je Alivuković koji je dodao:

“Kada su u pitanju zvanice i obračanja mi nemamo konačan broj, ali stav Organizacionog odbora je da će taj broj biti revidiran, te da neće biti nikakvih političkih predstavljanja. Ono što se zna sigurno je da će se na komemoraciji obratiti neko ispred Organizacionog odbora, Predsjedništva Bosne i Hercegovine, iz Haškog tribunala…”, rekao je Alivuković.

Organizacioni odbor za obilježavanje 23. godišnjice genocida u Srebrenici objavio je i utvrđeni plan lokacija na kojima će se dijeliti hrana, osvježenje i voće za sve učesnike Marša mira na pravcu Nezuk – Potočari.

Prvog dana, 8. jula podjela će se vršiti na Crnom Vrhu u 9 sati, u Snagovu u 10 sati i u kampu Liplje u 17 sati.

Drugog dana, 9. jula podjela za učesnike Marša mira će se vršiti na Glođanskom Brdu u 8 sati, na Udrču u 10 sati i na lokaciji pod Udrčom u 12 sati.

Posljednjeg dana, 10. jula, podjela hrane, osvježenja i voća će se vršiti na Kameničkom Brdu u 10 sati i u 12 sati u mjestu Jaglić, te u podnožju brda Mravinjci u 17 sati.

U ponedjeljak, 9. jula, iz Visokog će biti ispraćeni tabuti 35 žrtava genocida koje će svoj smiraj pronaći 11. jula u mezarju Memorijalnog centra Potočari.

“Ovo je do sada najmanja dženaza, i biće ukopano 35 identifikovanih osoba. Mi zajedno s komemorativnm centrom iz Tuzle vršimo pripremu i ukop 11. jula. U ponedjeljak, 9. jula, u 10 sati će iz Visokog krenuti tužna povorka sa tabutima prema Potočarima. U Potočarima se vrši iskop mezarja, koji je počeo danas”, rekao je Kenan Karavdić, direktor Gradskih groblja Visoko.

Oznake
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku