hamburger-icon

Kliker.info

Švarc-Šiling nametnuo odluku o osnivanju Zavoda za prostorno uređenje Mostara

Švarc-Šiling nametnuo odluku o osnivanju Zavoda za prostorno uređenje Mostara

23 Decembra
01:47 2006

Visoki predstavnik Christian Schwarz-Schilling danas je pozdravio odluku koju je ove sedmice donijelo Gradsko vijeće Mostara o osnivanju novog i jedinstvenog javnog komunalnog preduzeća “Komunalno”, koje je u vlasništvu grada.  Visoki predstavnik, istovremeno, sa žaljenjem primjećuje da Gradsko vijeće nije usvojilo Odluku o osnivanju Zavoda za prostorno uređenje.  Ove odluke je predložio specijalni izaslanik za Mostar Norbert Winterstein u cilju završetka ujedinjenja grada i postizanja održivih kompromisa u interesu svih građana Mostara. One su rezultat intenzivnih konsultacija sa svim stranama uključenim u ovaj proces. 

 

Dana 18. decembra, na posljednjem sastanku održanom sa dužnosnicima Grada Mostara, visoki predstavnik je rekao da će, ako se za proces ujedinjenja ne preuzme odgovornost, on biti primoran da odmah djeluje na osnovu prijedloga g. Wintersteina i ova pitanja privede kraju. 

 

 

 

Visoki predstavnik je danas odlučio da donese dvije odluke koje Gradsko vijeće Mostara nije usvojilo.  Prva se odnosi na osnivanje Zavoda za prostorno uređenje kao pravnog lica koje uživa status gradske nezavisne upravne organizacije, sa jasno definiranim nadležnostima u oblasti prostronog planiranja, koje uključuje izradu i implementaciju razvojne strategije grada i razvojnih programa, izradu prostornog i urbanističkog plana Grada Mostara i programa za uređenje gradskog građevinskog zemljišta u gradu.

 

 

 

Drugom odlukom osniva se “Komisija za davanje stručnih mišljenja”, koja će djelovati kao stručno tijelo i baviće se slučajevima u kojima su potrebne urbanističke dozvole na lokacijama koje nisu regulirane gradskim prostornim planom. Provedba odluka će biti odgovornost gradske administracije na čelu sa načelnikom Ljubom Bešlićem, uz podršku Gradskog vijeća. Ured OHR-a u Mostaru, na čelu sa Anatolijem Viktorovim, nadzirat će provedbu i pružati pomoć prema potrebi.

 

 

 

“Ja ću s pažnjom pratiti događanja u Mostaru. Vijeće za provedbu mira pruža podršku ovim aktivnostima, koje su potrebne da se osigura završetak procesa ujedinjenja Mostara”, danas je izjavio visoki predstavnik. “Jedinstven Mostar je preduslov za funkcionalnost i stabilnost i Federacije BiH i Bosne i Hercegovine kao države”.

(Kliker.info)

 

 

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku