hamburger-icon

Kliker.info

Sumnjive transakcije : SIPA provjerava banke zbog podrške terorizmu !?

Sumnjive transakcije : SIPA provjerava banke zbog podrške terorizmu !?

23 Novembra
20:48 2015

SIPA01Kako otkriti trag novca koji vodi do radikaliziranih skupina u BiH? O tome govore brojni obavještajni podaci koji se drže u tajnosti. Međutim, više nije tajna da se terorizam financira i preko BiH.

Novac za finansiranje terorizma 2013. godine stizao je iz jedne prekookenaske zapadne zemlje, putem zvaničnih mreža za transfer novca, saznaje N1. Novac je uplaćivan na račune ljudi iz radikaliziranih skupina u BiH, čiji su računi bili otvoreni u pojedinim manjim bankama. Ovim saznanjima raspolažu obavještane strukture u BiH, i to na osnovu presretnutih razgovora i SMS poruka. Iz Tužilaštva BiH nam je potvrđenio da se vodi istraga o pranju novca za podršku terorizmu, ali nisu mogli otkrivati detalje. Iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) kažu da provjeraju sumnjive transakcije.

Osim po selima koje kontroliraju radikalizirane skupne, ili po tome da se naoružanje, prema tvrdnjama državnog ministra sigurnosti Dragana Mektića, krijumčari preko BiH, Bosna i Hercegovina je sada označena i kao mjesto pranja novca za potrebe terorista, premda u ovoj zemlji postoji Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma. Pitanje je da li se ovaj zakon uopšte primjenjuje.

Prema obavještajnim podacima, pojedinci iz radikaliziranih skupina prethodnih godina su podizali novac u bankama, gdje su bankarski službenici na šalteru bili oči u oči sa potencijalnim teroristima. O tome su u Pravilniku koji je usvojen uz Zakon o sprečavanju pranja novca BiH daju upute kako prepoznati finansijera terorizma:

– Klijent je jako nervozan bez očiglednog razloga;
– Klijent je došao u društvu, prati ga se ili promatra;
– Klijent donosi novac koji prelazi iznose koji, u skladu sa Zakonom, zahtijevaju identifikaciju ili prijavljivanje, a koji klijent nije prebrojao, izuzev ako je to (nebrojanje) uobičajeno u poslovanju klijenta;
– Neočekivano plaćanje nenaplativog kredita bez uvjerljivog objašnjenja.

Osobe koje se, prema obavještajnim podacima pominju kao učesnici u finansiranju terorizma, povezuju se i sa odlaskom na sirijsko ratište. Prema podacima stranih medija, Bosna i Hercegovina je četvrta u svijetu po broju stanovnika koji su se pridružili ISIS-u. U 2015. godini 92 državljanina BiH pridružila su se ovoj terorističkoj organizaciji. Na petom mjestu je Kosovo sa 83 borca. Ispred BiH su Jordan, Tunis i Saudijska Arabija, dok je je među zemljama Evropske unije Belgija vodeća po broju pripadnika ISIS-a.

(Kliker.info-N1)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku