hamburger-icon

Kliker.info

Sumnja se na prodaju stanova Arapima : Kod uhapšenog Delimustafića pronađeni dokumenti drugih osoba

Sumnja se na prodaju stanova Arapima : Kod uhapšenog Delimustafića pronađeni dokumenti drugih osoba

13 Novembra
16:57 2016

deliNa Kantonalnom sudu u Sarajevu danas je održano ročište o prijedlogu Kantonalnog tužilaštva za određivanje jednomjesečnog pritvora za osobama uhapšenim u akciji kodnog naziva “Pravda”.

Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo predložilo je Tužilaštvo je zatražilo jednomjesečni pritvor za Aliju Delimustafića, Jusufa Škrijelja, Lejlu Cerić, Suadu Hadžić i Sabinu Skorupan koji ostaju u pritvoru do odluke Suda koja će biti donesena u naredna 24 sata.

Kako je navedeno na današnjem ročištu, kod Delimustafića su tokom pretresa pronađeni dokumenti sa imenima Ivice Mustafića i Sadika Kaluklije. 

Istovremeno, sudu je predloženo određivanje jednomjesečnog pritvora i raspisivanje potjernice za osumnjičenima Lejlom Fazlagić, bivšom sutkinjom suda u Sarajevu, Zoranom Lončarom i Mirsadom Delimustafićem, koji je inače brat Alije Delimustafića. Svi oni nalaze se u bjekstvu.

“Mjere zabrane predložene su za osam osumnjičenih dok je jedna osoba puštena da se brani sa slobode”, kazala je za N1 Azra Bavčić.

Osumnjičeni su za krivično djelo organizirani kriminal, u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba položaja, povreda zakona od strane sudije, pranje novca i prevara.

Nastavak akcije “Pravda”, danas uhapšene još dvije osobe

Policijski službenici Federalne uprave policije su u nastavku provođenja operativne akcije “Pravda” uhapsili još dvije osobe koje se dovode u vezu sa organiziranom grupom čiji su članovi uhapšeni u petak.

Kako N1 saznaje, uhapšena je Amirela Lončar, bivša supruga Zorana Lončara za kojeg je Tužilaštvo KS zatražilo jednomjesečni pritvor i raspisivanje potjernice. Druga osoba je Hamdo Spahić. Oni se sumnjiče za krivično djelo “Pomoć počinitelju poslije učinjenog krivičnog djela”.

Uhapšene osobe su privedene u službene prostorije Federalne uprave policije radi kriminalističke obrade, te će u zakonitom roku biti predata da dalju nadležnost Kantonalnom Tužilaštvu Kantona Sarajevo.

Podsjećamo, dana 11.11.2016. godine policijski službenici Federalne uprave policije su pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, započeli sa realizacijom operativne akcije „Pravda“ na području Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske.

U sklopu navedena akcije, a po naredbama nadležnih sudova, izvšeni su pretresi na više od 40 lokacija u Bosni i Hercegovini, te je uhapšeno 15 osoba koja se dovode u vezu sa krivičnim djelima „Organizovana kriminalna grupa“, a u vezi sa krivičnim djelima “Zloupotreba položaja ili ovlaštenja”, “Povreda zakona od sudca”, “Pranje novca”, i “Prevara“, navodi N1.

Kako navodi Jutarnji list sumnja  se da  je bivši ministar policije  i ostali uhapšeni s više osoba nezakonito dolazili u posjed napuštenih stanova u Sarajevu i onda ih prodavali Arapima, a u tome im je pomagala bivša sutkinja Lejla Fazlagić.

Fazlagić, koja posjeduje nekretnine u Hrvatskoj, nezakonito je uknjižavala stanove na osobe bliske uhapšenoj grupi.  Stanove koje su oteli, Delimustafić, Škrijelj i ostali prodavali su Arapima preko svojih firmi  registrovanih  u  Istočnom  Novo Sarajevu  u Republici Srpskoj.

(Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku