hamburger-icon

Kliker.info

Suljagić i Matanović bivši bez rasprave : Dom naroda Parlamenta BiH izglasao smjenu ministara DF-a

Suljagić i Matanović bivši bez rasprave : Dom naroda Parlamenta BiH izglasao smjenu ministara DF-a

10 Decembra
14:17 2015

emirko_i_slavkoDelegati Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH prihvatili su danas bez rasprave Odluku o smjeni ministra komunikacija i prometa BiH Slavka Matanovića i zamjenika ministrice odbrane BiH Emira Suljagića, kadrova Demokratske fronte (DF)

Od 12 prisutnih delagata devet je bilo ZA, jedan protiv – Sifet Podžić (DF) i dva suzdržana Nebojša Radmanović (SNSD) i Dragutin Rodić (DNS).Prije izjašnjavanja o smjeni bile su dvije pauze, a jedna jer su delegati zamjerali što predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, kao predlagač, nije prisustvovao sjednici.

Delegati iz SNSD-a su smatrali da bi Zvizdić kao predlagač ove tačke dnevnog reda treba biti na sjednici Doma naroda, kao što je i prisustvovao sjednici Predstavničkog doma koja se također održava danas.

– Izgleda nevjerovatno da se predlagač se neudostoji doći i kazati dvije rečenice. Nije dobro da Dom naroda vodi ovakvu tački da neko iz daljine pošalje papirić, kazao je Nebojša Radmanović, delegat SNSD-a.

Potom je Zvizdić došao na sjednicu i obratio se delegatima, podsjećajući da se rekonstrukcija izvršne vlasti i parlamentarne većine ne dešava prvi put, nego se radi o novom stranačkom dogovoru koji je već implementiran na nižim nivoima vlasti. Zvizdić je prije samog glasanja napustio sjednicu Doma naroda kako bi prisustvovao zajedanju Predstavničkog doma.

Odluku o smjeni Matanovića i Suljagića donio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić (SDA), nakon što su predsjednici Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZBiH) Bakir Izetbegović i Dragan Čović Zvizdiću 19. novembra uputili zahtjev o pokretanju postupka smjene kako bi se implementirao koalicioni dogovor sa Savezom za bolju budućnost (SBB).

(Kliker.info-Oslobođenje)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku