hamburger-icon

Kliker.info

Sulejman Tihić: Čengić i Stranka za BiH ruše SDA

Sulejman Tihić: Čengić i Stranka za BiH ruše SDA

19 Decembra
05:27 2007

Hasan Čengić pokušava da destabilizuje Stranku demokratske akcije (SDA), a zajedno s njim to čine dijelovi Stranke za BiH, kao i neki mediji, tvrdi Sulejman Tihić, predsjednik SDA, i poručuje da im to neće uspjeti.Tihić kaže da je Čengić i prema Aliji Izetbegoviću bio arogantan i nekorektan, te da nikada nije podnio izvještaj o milionima, avionima i kamionima, što je od njega tada traženo. Ističe da će se stvari u SDA riješiti u institucijama stranke, a Glavni odbor odlučivaće o žalbi Cazinjana na sjednici 27. decembra. Tihić ističe da za SDA nije prihvatljiva federalizacija BiH ukoliko Sarajevska regija ne obuhvati dio RS, te da nije važan naziv srednjeg nivoa vlasti, već njegov sadržaj.

NN: Dijeli li se SDA?

TIHIĆ: Iako to neki priželjkuju, SDA je stabilna, ozbiljna stranka koja funkcioniše na svim nivoima organizovanja. Znam da bi to željeli neki štampani mediji, pogotovo kada je u pitanju Sulejman Tihić, kao i Senad Hadžifejzović koji u posljednjih godinu i po u Centralnom dnevniku izmišlja podjele i probleme ne shvatajući da je ovo demokratska stranka i da postoje različita mišljenja.Oni to napumpavaju i daju veæe dimenzije događajima nego što jesu. Koriste neke nezadovoljnike stranke, njih nije briga ni za Nermina Ogreševića, ni za općinsku organizaciju u Cazinu, nego čekaju svaku priliku kako bi mene napadali. Kako god to kome izgledalo, dok je Tihić predsjednik stranke oni ne mogu raditi šta hoće. Naučilo se da na raznim minderima, raznim halkama sjede, učestvuju i donose odluke. Ja sam za institucionalno djelovanje kako u stranci, tako i u državi.

NN: Kako komentarišete prisustvo Hasana Čengića na skupu u Cazinu?

TIHIĆ: Svi drugi koji su tamo bili najavljeni, od Adnana Terzića, Elmira Jahića, Šemse  Mehmedovića do Šemse Tankovića, nisu došli na taj skup koji je organizovan u privatnoj režiji. Čengić je otišao na taj skup i to je svojstveno njegovom ponašanju jer se uvijek ponaša kako on misli da treba, a ne po Statutu. Vjerovatno da i on stoji iza tih namjera destabilizacije stranke i medijskih spekulacija.

NN: Zašto ne sankcionišete Čengića koji krši pravila?

TIHIĆ: Demokratska smo stranka i dozvoljena su različita mišljenja. Prošle godine najmanje dva potpredsjednika stranke željeli su moju smjenu. Prošla je procedura, Glavni odbor SDA zauzeo je svoj stav i nastavili smo da radimo. Nismo od onih stranaka koje zbog različitog mišljenja ljude istjeruju iz stranke. Kod Čengića je druga vrsta problema, on se tako ponašao i dok je predsjednik stranke bio rahmetli Alija Izetbegović. Čengić je i prema njemu bio arogantan i jako nekorektan. Nije nikakvo čudo što se ovako ponaša i prema meni. Neću da posežem za nekim mjerama prema njemu jer on bi to želio kako bi se kasnije predstavljao kao nekakva žrtva navodne struje u SDA koja je napravljena sa SDP-om. I rahmetli Izetbegović u ratu je imao u Predsjedništvu Nijaza Durakovića, Tatjanu Ljujić-Mijatović i samog Zlatka Lagumdžiju. Surađivao je sa njima sasvim normalno.

NN: Šta je povezalo Čengića i Sadu Bahtića iz Stranke za BiH da zajednički podrže skup u Cazinu?

TIHIĆ: Ne bih baš detaljno analizirao šta ih sve povezuje jer se radi o javnoj riječi, ali zajednička im je želja da se destabilizuje SDA i da me sruše. Protivnik sam svih nelegalnih aktivnosti i ne želim da budem dio halki, klanova i minder politike. Na takvim vaninstitucionalnim organizacijama rade se nezakonite stvari. Zašto bi neko bježao iz institucija ako nema nekih drugih namjera i interesa. Nisam dio tih projekata. Sada me napadaju za Cazin gdje su se i ranije uvodila povjereništva. Zalažem se da i ta organizacija bude dio sistema. Ovaj problem biće riješen onako kako Glavni odbor odluči na sjednici 27. decembra, jer je podnesena žalba na odluku Predsjedništva. Neki dijelovi SBiH znaju se umiješati i učestvovati u procesima koji se tiču SDA, da li oni to rade na svoju ruku ili se konsultuju sa centralom svoje stranke – ja to ne znam.

NN: Kakav je Vaš stav o prijedlogu HDZ-a o federalizaciji BiH?

TIHIĆ: Principijelno smo protiv federalizacije, mi smo za regionalizaciju, ali važan je ustavni sadržaj, odnosno šta su nadležnosti tog srednjeg nivoa vlasti, nego naziv. Slažem se da središnji nivo ima izvršnu, zakonodavnu i sudsku vlast, a da državni nivo ima svoje nadležnosti. O tome ćemo tek razgovarati, može biti od četiri do sedam regija. Prijedlog HDZ-a od četiri federalne jedinice od kojih je jedna Sarajevo za nas nije prihvatljiv. Prihvatljive su četiri federalne jedinice i Sarajevo kao glavni grad i to sa 10 prijeratnih općina sa područja FBiH i RS, odnosno Sarajevska regija koja bi se prostirala do Drine.

NN: U RS su rekli da neće pristati na rješenja koja zadiru u teritoriju RS.

TIHIĆ: Onda oni ne pristaju na ustavnu reformu.

NN: Dragan Čović je kazao da njihov prijedlog podržavaju srpske i hrvatske stranke, hoće li biti podrške od SDA i SBiH?

TIHIĆ: Ne znam da su se oni usaglasili. Ne mislim da se Hrvati zadovoljavaju time da se nađe nekakva federalna jedinica samo u okviru FBiH. Lideri treba da dogovore da li ćemo raditi novi ustav ili ćemo raditi izmjene postojećeg. Ako se odlučimo za novi biće dva problema sa kojima ćemo se susresti, a to je teritorijalna organizacija i raspored nadležnosti. Za teritorijalnu organizaciju moramo prvo utvrditi principe, a onda raspored nadležnosti. Tek nakon takvog političkog dogovora mogu nadležne institucije popunjavati taj sadržaj.

NN: Kako je moguć novi ustav kada iz RS polaze sa pozicija Dejtonskog sporazuma i tog ustava?

TIHIĆ: Na sastanku lidera rekao sam da je realnije ići sa izmjenama postojećeg ustava imajući u vidu aktuelnu političku situaciju, ali svi drugi su bili za novi ustav. Nisam ni ja protiv novog ustava.

NN: Koji svi? I lideri iz RS?

TIHIĆ: Jeste, s tim da ostane RS.

Prijetnje po život

NN: Imate pojačano lično obezbjeđenje u posljednje vrijeme. Ima li rezultata istrage nakon što su Vam provalili u stan?

TIHIĆ: Prije mjesec, dok sam bio na liječenju, došli su ljudi iz SIPA i rekli da sam osoba čija je bezbjednost najugroženija u BiH, odnosno da mi je život ugrožen. Pitao sam od koga sam ugrožen, rekli su da ima više faktora, a došlo je čak i do toga da ima prijetnji i u vezi sa procesom revizije državljanstava. Mogu možda smetati dijelovima organizovanog kriminala, ratnim zločincima i onima koji bi htjeli da rade na nezakonit način. Ne radim ništa što bi nekome bio povod da me napadne i fizički ugrozi, krećem se po cijeloj BiH. Redovno sam u svom Bosanskom Šamcu i nikada nisam imao neprijatnosti, ni ja, ni moja djeca. Što se tièe istrage za stan – ne znam mnogo o tome, mislim da su ušli da me malo zaplaše, ali nisu uspjeli.  Nataša Krsman (NN)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku