hamburger-icon

Kliker.info

Sulejman Tihić ponudio novo rješenje: Jedan predsjednik Bosne i Hercegovine

Sulejman Tihić ponudio novo rješenje: Jedan predsjednik Bosne i Hercegovine

22 Augusta
04:50 2013
Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i predsjednik SDA Sulejman Tihić susreli su se danas u Mostaru i, na konferenciji za novinare nakon susreta, najavili održavanje sastanka užeg vodstva ovih dviju stranaka za 16. septembra.Danas smo u Mostaru razgovarali o presudi Sejdić-Finci, vojnoj imovini, pitanju Vlade FBiH, Mostara, distrikta Brčko, govori Tihić u razgovoru za Dnevnik TV1.

O izboru članova Predsjedništva BiH

Razgovarali smo o direktnom i indirektnom izboru, i o modalitetima i jednim i drugim. Kada je u pitanju indirektni izbor kojem je HDZ bliži, spominjali smo rješenja koja se zasnivaju na principima aprilskog paketa. Ja sam iznio jednu ideju, da se članovi Predsjedništva BiH biraju odmah nakon izbora članova Zastupničkog doma FBiH i Zastupničkog doma Parlamenta BiH i poslanika NSRS na jednom zasjedanju koje bi bilo u Sarajevu gdje bi došli svi izabrani zastupnici neposredno nakon ovjere rezultata i birali članove Predsjedništva. Formirali bi se Klubovi naroda, Klub ostalih, tako da bi već u oktobru mjesecu imali izabrane članove Predsjedništva BiH. To je jedan od modaliteta indirektnog izbora.

Predložio sam da se presuda Sejdić-Finci provede i na takav način, da napravimo jedan etnički raspored najvažnijih pozicija na nivou države BiH. Tako da bi bio predsjednik BiH, premijer Vlade, predsjednik Vijeća ministara, predsjednik Zastupničkog doma i predsjednik Doma naroda, te bi se na svakoj funkciji nalazio predstavnik drugog naroda i što bi predviđalo u sljedećim izborima rotaciju, kaže Tihić.Ako je Bošnjak predsjednik BiH, predstavnik drugog naroda bi bio predsjednik Zastupničkog doma, treći bi bio predsjednik Vijeća ministara, iz reda ostalih, predsjednik Doma naroda i to bi se rotiralo. To je jedan način kako bi mogli provesti presudu suda u Strazburu, a istovremeno bi imali jednu efikasniju strukturu, jer stalne izmjene svakih osam mjeseci u Predsjedništvu i PSBiH čine da te institucije nisu funkcionalne i teško rade, kaže lider SDA.

O stavu stranaka iz Republike Srpske

Iz RS ne pokazuju dovoljnu fleksibilnost, osim što žele prebaciti problem u Federaciju, nisu pokazali spremnost da se to pitanje riješi. Mislimo da iz RS u narednom periodu trebaju da se očituju i u vezi ovih prijedloga, posebno indirektnog izbora, jer kao što znamo Milorad Dodik se veoma često predstavlja kao advokat Hrvata i brine o njihovim interesima. Sad mu je prilika da to i pokaže, ukoliko prihvati jedan od modela koje mi usaglasimo, kaže Tihić.

Da li je moguće provesti presudu Sejdić-Finci do narednih izbora?

Tragat ćemo za tim rješenjem, SDA nije dio vlasti, ali želimo učestvovati u rješavanju tih problema. Ne želimo biti dio Vijeća ministara.

Sastanak u Briselu

Ukoliko mi u BiH ne postignemo nikakav dogovor, od sastanka u Briselu ne očekujem ništa. Do 1. oktobra političari u BiH trebaju da urade svoj dio posla, zaključuje u razgovoru za TV1 Sulejman Tihić.(Kliker.info-Vijesti)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku