hamburger-icon

Kliker.info

Sud BiH : Potvrđena optužnica u slučaju ‘Dženan Memić’

Sud BiH : Potvrđena optužnica u slučaju ‘Dženan Memić’

21 Jula
15:39 2021

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu u predmetu Zijad Mutap i drugi, saopšteno je iz ove pravosudne institucije.

Tužilaštvo BIH je podiglo je 9. jula optužnicu protiv 5 osoba zbog organizovanog kriminala i sprečavanja otkrivanja i dokazivanja stradanja Dženana Memića.

Optužnica je podignuta protiv Zijada Mutapa, Alise Ramić, Hasana Dupovca, Josipa Barića i Muamera Ožegovića.

Dupovac, je bivši načelnik za saobraćajne istrage Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS), a u pritvoru je bio i policajac Josip Barić, te optuženi recepcioner hotela „Crystal“ Muamer Ožegović.

Optuženi se, kako je navelo Tužilaštvo, terete da su, u periodu od 8. februara 2016. godine, pa nadalje, pristupili skupini za organizirani kriminal, koju su formirali Zijad Mutap i drugi, a koja je organizirana radi prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić zadobio teške tjelesne ozlijede opasne po život.

Navode opužbe tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 88 svjedoka, od čega 16 uz dodijeljene mjere zaštite, kao i prilaganjem oko 150 dokaznih materijala.

Sud BiH odlučio je 15. jula da svi osumnjičeni u predmetu “Zijad Mutap i drugi” budu pušteni da se brane sa slobode.

Alisa Ramić puštena je 16. jula da se brani sa slobode, potvrdio je tada za Radio Slobodna Evropa (RSE) njen advokat Goran Dragović.

Alisa Ramić je bivša djevojka nastradalog Dženana Memića, koja je bila s njim u momentu stradanja. Ona je i kćerka optuženog Zijada Mutapa.

Slučaj Memić već četiri godine izaziva kontroverze u bosanskohercegovačkoj javnosti.

Ovaj slučaj je Kantonalni sud u Sarajevu okarakterisao kao saobraćajnu nesreću, te je 16. jula 2018. godine donio prvostepenu presudu kojom je oslobodio Ljubu i Bekriju Seferovića za izazivanje prometne nesreće u kojoj je stradao, a poslije preminuo Dženan Memić.

Na izricanju presude je kazano da se Seferovići oslobađaju svih optužbi te da Tužiteljstvo Kantona Sarajevo nije dokazalo krivicu.

U martu 2021. godine Vrhovni sud Federacije BiH (FBiH) djelimično je uvažio žalbu Tužilaštva Kantona Sarajevo (KS) na oslobađajuću presudu Kantonalnog suda u predmetu protiv Ljube i Bekrije Seferovića u slučaju “Dženan Memić”.

Kako je saopšteno iz Tužilaštva Kantona Sarajevo, presuda je ukinuta i određeno je održavanje pretresa pred Vrhovnim sudom FBiH.

Vrhovni sud FBiH drugi put ukida presudu Kantonalnog suda Sarajevo u ovom predmetu navodeći kako Tužilaštvo Kantona Sarajevo nije dokazalo van razumne sumnje da je Dženan Memić stradao u saobraćajnoj nesreći za koju se sumnjiče Seferovići.

(Kliker.info-RSE)

 
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku