hamburger-icon

Kliker.info

Sučaj Memić : I u ponovljenom postupku oslobađajuća presuda Ljubi i Bekriji Seferoviću

Sučaj Memić : I u ponovljenom postupku oslobađajuća presuda Ljubi i Bekriji Seferoviću

13 Januara
15:38 2020

Sudsko vijeće Kantonalnog suda u Sarajevu kojim predsjedava sudija Igor Todorović u ponovljenom postupku izreklo je oslobađajuću presudu Ljubi i Bekriji Seferoviću kojima se sudilo za saobraćajnu nesreću i spriječavanje dokazivanja u slučaju smrti Dženana Memića.  Sud je u potpunosti oslobodio optužene plaćanja troškova postupka i paušala, a oštećenu Alisu Mutap uputio na imovinsko pravni zahtjev.

Stranke imaju pravo žalbe.

Nakon što je Vrhovni sud FBiH poništio prvostepenu oslobađajuću presudu počeo je ponovljeni sudski postupak u kojem je izvršeno i novo saobraćajno vještačenje, a odlukom Suda i dopunsko medicinsko vještačenje. Vještaci saobraćajne struke utvrdili su da nema dokaza da je u noći 8. februara 2016. godine u Velikoj aleji došlo do saobraćajne nesreće, a nije utvrđeno ni mjesto kontakta, tragovi kočenja, nije bilo povreda na pješaku, kao ni odbačaja nakon udara. Povrede koje su navedene u obdukcionom nalazu Dženana Memića ne odgovaraju onima iz saobraćajne nesreće u kojima pješak zadobija lom kostiju noge, karlice, ili stradaju unutrašnji organi. Alisa Mutap, koja je bila u društvu s Dženanom Memić također je zadobila povrede za koje vještak tvrdi da su nastale djelovanjem tupog predmeta. 

Memić je imao povrede na lijevoj strani glave, te oguljotine na koljenima i šakama kao posljedica pada. 

Vještaci su izračunali i da bi za oštećenje A stuba na kombiju T4 kao što je u ovom slučaju bila potrebna sila odnosno težina od 370 kg. Ukupna težina Dženana Memića je bila 90 kg, a težina njegove glave je oko 9 kg. I da je udario u A stub kombija ne bi mogao izazvati oštećenje za koje Tužilaštvo KS tvrdi da je nastalo od udarca glave. Vještak medicinske struke Vlado Marković saglasan je sa nalazom obdukcionog nalaza da je povreda na glavi nastala od djelovanje tupog predmeta.                                                                                                             

Porodica Memić najavila je i nove proteste na kojima će biti iznesen zahtjev da se konačno pronađu ubice Dženana Memića. Tužilaštvo BiH otvorilo je istragu za organizirani kriminal u slučaju Dženan Memić, a ispitano je više osoba koje se dovode u vezu sa istragom u slučaju Memić. 

Slučaj Memić ostat će upisan kao jedini slučaj gdje su porodica žrtve i Tužilaštvo KS bili na suprotnim stranama. 

(Kliker.info-NAP)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku