hamburger-icon

Kliker.info

Stručnjaci upozoravaju : Strahuje se od pojave smrtonosnog antraksa

Stručnjaci upozoravaju : Strahuje se od pojave smrtonosnog antraksa

21 Maja
16:36 2014

stokazaraza21Uginula stoka, koja je stradala u poplavama koje su prethodnih dana pogodile mnoge gradove i sela u Bosni i Hercegovini, mora biti uništena što prije kako ne bi ostavila opasne posljedice po stanovništvo u zemlji, izjavio je za Anadoliju asistent na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu Edin Adilović.”Potrebno je da se uginula stoka na područjima koja su poplavljena prethodnih dana uništi u roku od 48 do 72sata. Već su se pojavile neke bolesti pa je vrlo bitno da se uginula stoka što prije unišiti kako ne bi došlo do nekih teških oboljenja. Apelujemo na stanovnike da rukama ne diraju uginulu stoku, a ako baš moraju da je uklone, neka za to koriste rukavice. Neka kontaktiraju lokalnog veterinara da im iziđe u susret”, rekao je Adilović.Napominje da su “kolektivna spaljivanja” uginule stoke opasna i da se građani ne bi smjeli izlagati ovakvim rizicima.

“U pojedinačnim slučajevima može se uraditi spaljivanje uginule životinje, ali samo na tlu gdje nema podzemnih voda. Ali kolektivna spaljivanja uginule stoke se ne mogu vršiti jer je to opasno. Radi se o velikom broju stoke, i to bi moglo biti opasno po zdravlje ljudi”, kazao je Adilović.Podsjeća da u BiH ne postoji spalionica za uginulu stoku i dodaje da postoji mogućnost da se to učini u Srbiji.”U BiH ne postoji spalionica za velika grla osim jedne spalionice za perad. Postoji ideja koju je pokrenuo srbijanski premijer Aleksandar Vučić da se uginula stoka u BiH spaljuje u spalionici u Inđiji u Srbiji. Ali ostaje da se vidi šta će naša vlada po tom pitanju odlučiti. Stradale su velike farme peradi i to je potrebno uništiti negdje”, kazao je Adilović.

Naglašava da se na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu najviše pribojavaju da bi moglo doći do pojave antraksa nakon ovih poplava i velikog broja uginulih životinja.
“Postoji nekoliko bolesti koje bi se mogle pojaviti kao posljedica uginule stoke na poplavama pogođenim područjima. Mi najviše strahujemo od antraksa jer dolaze velike vrućine i ako bi stoka bila puštena na ispašu na tom području moglo bi doći do ove bolesti. Pore antraksa, kojih ima u tlu inače, su sada rasute svuda. Antraks je smrtonosan bolest za životinje ali i ljude. Također postoji opasnost i od šuštavca i parašuštaca”, upozorava ovaj stručnjak.Napominje kako je hitno potrebna vakcinacija svih životinja, kako bi one bile imune i kako antraks ne bi prenijele na ljude.Dodaje kako, također, i nagli porast temperature pogoduje i širenju bolesti koje prenose insekti, između ostalih, i virusu zapadnog Nila.Na kraju apeluje na građane da ne bacaju u rijeke uginulu stoku jer bi to moglo biti opasno po zdravlje ljudi i prirode generalno.Inače, Veterinarski fakultet Sarajevo formirao je krizni štab i aktivirao svoju veterinarsku službu koja djeluje u sastavu Federalne uprave Civilne zaštite. Stručni timovi će u narednim danima obići mjesta: Nemila, Željezno i Topčić-Polje, Zavidoviće, Maglaj, Doboj. Druga ekipa ide u Posavinu – Orašje i Odžak i okolna mjesta do kojih se bude moglo doći. Treća ekipa će obići Tuzlanski kanton – Kalesiju, Živinice i Kladanj. (Kliker.info-AA)

Podijeli

Jedan komentar

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku