hamburger-icon

Kliker.info

Stranke i dalje bez dogovora o uspostavi vlasti u HNK-u

Stranke i dalje bez dogovora o uspostavi vlasti u HNK-u

06 Marta
04:47 2007

Još jedan u nizu sastanaka na kojem se razgovaralo o uspostavi vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji nije donio konkretne rezultate. SDA i Stranka za BiH iznijele su stav da bi nova županijska vlada umjesto dosadašnjih osam trebala imati jedanaest ministarstava, te da bi od ukupno dvanaest fotelja (jedanaest ministarskih te jedna predsjednika Vlade) polovica trebala pripasti tim strankama.

 

Predstavnici HDZ-a BiH ponovili su da žele mjesto predsjednika Vlade, dok HDZ 1990 smatra kako ta pozicija pripada njima. Obje stranke najavile su kako neće odustati od tog zahtjeva.

 

"Bošnjačke stranke jasno su iznijele svoja stajališta. To je stajalište, kako su nam kazali, konačno i vrlo tvrdo. U odnosu na takvo stajalište HDZ BiH nije mogao u današnjem razgovoru ni prihvatiti niti odbaciti to stajalište", izjavio je nakon sastanka predsjednik Županijskog odbora HDZ-a BiH HNŽ-a Rade Bošnjak. HDZ 1990, koji sa svojim partnerom HSP-om BiH (Đapić-dr. Jurišić) ima većinu hrvatskih glasova u Skupštini HNŽ-a, smatra kako u novoj vladi HDZ BiH može imati najviše dva ministarska mjesta. Po riječima zastupnika HSP-a (Đapić-dr. Jurišić) Željka Asića, njegova stranka i HDZ 1990 spremni su formirati vlast bez HDZ-a BiH.

 

"Mi imamo dvije trećine glasova i bez HDZ-a BiH. Držim da neće biti novih izbora i da će volja naroda biti ispoštovana. Mi smo pozvali HDZ BiH da sudjeluje u vlasti, ali mora se znati njihova pozicija koja je u ovom momentu dva ministarska mjesta maksimalno", kazao je Asić. Iako nije želio govoriti o isključenju HDZ-a BiH iz daljnjih pregovora, predsjednik Kantonalnog odbora Stranke za BiH HNŽ-a Safet Omerović potvrdio je da se vlast može uspostaviti bez te stranke. "Moglo bi se reći da imamo dvotrećinsku većinu u Skupštini koja nije baš u potpunosti definirana, ali mi bi htjeli imati tročetvrtinsku većinu", kazao je Omerović dodavši da će se pregovori nastaviti. Na izborima koji su održani prije više od četiri mjeseca po sedam mandata u Skupštini HNŽ-a osvojili su HDZ BiH i HDZ 1990, šest mandata SDA, pet Stranka za BiH, po dva HSP BiH (Đapić-dr. Jurišić) i SDP te jedan mandat Bosanskohercegovačka patriotska stranka.

 

(Fena)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku