hamburger-icon

Kliker.info

Stranački lideri u RS jedinstveni: Neće biti poništeni zaključci Narodne skupštine

Stranački lideri u RS jedinstveni: Neće biti poništeni zaključci Narodne skupštine

03 Juna
20:23 2009

Lideri parlamentarnih stranaka iz  Republike Srpske (RS)  danas su se usaglasili da neće biti poništeni zaključci  Narodne skupštine (NS) RS  u vezi sa prenosom nadležnosti sa RS na BiH, jer u njima "nema ništa što je protiv Ustava BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma". U NS RS će se  naredne sedmice još razgovarati o ovom pitanju , zavisno od toga kako će nam odgovoriti visoki predstavnik, odnosno da li će pokazati spremnost da dođe i govori u parlamentu i objasni nam svoj stav” rekao je novinarima u Banjaluci predsjednik NS Igor Radojičić nakon večerašnjeg sastanka lidera parlamentarnih stranaka kod predsjednika RS Rajka Kuzmanovića.Kuzmanović kazao da je na sastanku dogovoreno da se visokom predstavniku uputi poziv da dođe u Banjaluku i razgovara sa poslanicima i zvaničnicima o njegovom zahtjevu da NS RS poništi zaključke o prenosu nadležnosti.

– Dobro bi bilo da visoki predstavnik dođe na sjednicu NS RS, a da prije toga u parlamentu Srpske održi sastanak sa poslanicima i pojasni šta ga je opredijelilo da uputi ovakav zahtjev, te da čuje stavove političkih stranaka o zaključcima NS, rekao je Kuzmanović.On je dodao da su na sastanku razmatrana dva dokumenta, odnosno zaključci NS RS i pismo visokog predstavnika.- Analizirali smo zaključke da se uvjerimo gdje postoje odredbe suprotne Ustavu i zauzeli jedinstven stav da u njima nema bilo kakvih antidejtonskih i anstiustavnih aktivnosti. Pismo visokog predstavnika smo razmotrili da bismo vidjeli ima li osnova za takav zahtjev i postavili smo pitanje zašto je na zaključke NS stavio oštar, gotovo ultimativan prigovor, na skoro benigni dokument koji nema ništa suprotno Ustavu, rekao je Kuzmanović.

On je ustvrdio da "briga visokog predstavnika i leži u tome da li će država ostati bez nekih nadležnosti".- Nigdje u zaključcima nije rečeno da se nadležnosti moraju prenositi. Njihova osnovna suština jeste u tome kada dođe vrijeme ustavnih promjena kako prenositi i kako vraćati nadležnosti, ako ih treba vratiti. To se može učiniti samo u Parlamentarnoj skupštini BiH, rekao je Kuzmanović, ponovivši da je jedinstven stav lidera parlamentarnih stranaka da nije bilo razloga za ovakav zahtjev. Današnjem sastanku su prisustvovali i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik, Socijalističke partije (SP)  Petar Đokić, Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić,Srpske radikalne stranke (SRS) RS  Milanko Mihajlica,  Demokratskog narodnog saveza (DNS)  Mirko Pavić i  predsjednik Izvršnog odbora Partije demokratskog progresa (PDP)  Zoran Đerić. NS RS je na sjednici, održanoj 14. maja, donijela je zaključke povodom razmatranja Informacije o efektima prenosa ustavnih ovlašcenja sa RS na insitucije BiH.Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko obratio se pismom od 25. maja predsjedniku NS RS Igoru Radojičiću od kojeg zahtijeva da se angažuje da NS prije 11. juna glasanjem usvoji zaključak, kojim bi onaj od 14. maja bio proglasašen ništavnim. (Kliker.info-Onasa)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku