hamburger-icon

Kliker.info

Štrajk upozorenja u Mostaru

Štrajk upozorenja u Mostaru

01 Decembra
01:38 2006

Danas je u Mostarui održan jednosatni štrajk upozorenja sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja Hercegovačko – Neretvanskog kantona

Neposredno prije održavanja štrajka predstavnici svih sindikata korisnika budžeta jutros su održali sastanak sa ministrom obrazovanja u Vladi HNK Jagom Musom gdje je za sve one koji su podnijeli tužbu protiv Vlade HNK-a, a na osnovu neisplaćenih regresa za protekle tri godine, ponuđena na potpisivanje izjava o odricanju od pomenute tužbe a da će im biti isplaćeni zaostatci.

„Ja lično poručujem članovima sindikata da ne potpisuju ovu izjavu jer se radi prevari gospode iz vlasti. Tražili smo od Vlade da se u izjavu ubaci samo nekoliko riječi odnosno da ako se izvrši uplata regresa do 31.12 mi ćemo odustati od tužbe. Na ovo Vlada nije pristala“ rekao je predsjednik sinikata srednjeg obrazovanja koji rade po hrvatskom planu i programu Josip Milić.

 Kako je istaknuto danas na konferenciji za novinare sindikata korisnika budžeta HNK-a jučer je u sve škole dostavljena ova izjava a sa čim se nastoji zaobići sindikate kao socijalnog partnera.  

 „Ne samo da nećemo povući ovu tužbu nego ćemo podnijeti i tužbu za zaostale tople obroke temeljem pravilnika o platama i nakadama uposlenih u srednjim školama u HNK koju je potpisao predsjednik vlade Miroslav Ćorić a gdje stoji da su regres i topli obrok svim korisnicima budžeta isti. Dogovorili smo se da podignemo i krivičnu prijavu i iskreno se nadam da će neko zbog ovoga završiti u zatvoru jer je ovo uistinu krajnji bezobrazluk i temeljno kršenje zakona“ dodao je Milić.

 Jednostatni štrajk je održan zbog odluke Vlade HNK-a da isplati zaostale regrese samo za stotinu djelatnika Vlade a dok za oko 4900 ostalih korisnika budžeta regresi još uvijek nisu uplaćeni.

„Iz Vlade nas uvjeravaju da je glavni razlog zbog čega nije isplaćen regres manjak novčanih sredstava. Mislimo da za nešto ovakvo nema osnova jer poredeći prošlu i ovu godinu budžet HNK-a je veći za oko 33 miliona KM“ rekao je predsjednik sindikata osnovnog obrazovanja koje radi po federalnom planu i programu Omer Spaho.

 Sindikalisti su najavili da ukoliko se ovaj problem ne riješi pozitivno da će u narednoj sedmici organizovati i prosvjedni skup ispred zgrade Vlade HNK u Mostaru.

Samir Đuderija (Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku