hamburger-icon

Kliker.info

Strah od deportacije i Zakon o povjerenju : Kalifornija sprovodi sopstvenu imigracionu politiku

Strah od deportacije i Zakon o povjerenju : Kalifornija sprovodi sopstvenu imigracionu politiku

16 Aprila
05:42 2017

U američkoj saveznoj državi Kaliforniji živi najvećI broj imigranata od kojih je, kako se vjeruje četvrtina bez dokumenata, što znači da su predmet najnovije imigracione uredbe koju je potpisao predsjednik Donald Trump.

Uredbom je proširen obim onih koji ulaze u kategoriju kriminalaca, što znači da će se povećati i broj potencijalnih deportacija. Međutim država Kalifornija štiti nedokumentovane imigrante koji nisu počinili nikakavo ozbiljnije krivično djelo.

Kako saznaje novinarka Glasa Amerike Elizabeth  Lee, kontradiktorne direktive sve više brinu lokalne zakonodavce i pripadnike snaga bezbjednosti.

U Los Anđelesu, gradu od 4 miliona stanovnika, 500 hiljada ih boravi ilegalno, bez dokumenata….

“Prva stvar kada dođu u LA je … ‘Oh policija, deportovaće nas. Bićemo deportovani. Taj strah je uvijek prisutan”, navodi Hoze Kovarubias iz Policije Los Anđelesa.

Strah koji je dobro poznat naredniku policije u Los Anđelosu, Alfredu Labradi.

“Došao sam u ovu zemlju ilegalno, još kao dijete i živio sam u istom strahu kao što žive neke zajednice.”

Labrada se prijavio u američku vojsku poslije čega je dobio državljanstvo. On kaže da je strah od deportacije sada još veći zbog čvrstog stava Trumpove administracije.

“Znam da je zavladao strah u zemlji, vidim ga. Iz straha od deportacije mnogi roditelji ne puštaju djecu u školu.”

Strah od deportacije je smanjio pozive policiji da interveniše. Labrada kaže da su se pozivi zbog nasilja u porodici smanjili za 10 odsto, a za seksualno zlostavljanje 25 odsto.

“To je ono što me brine jer ne znam da li se kriminal zaista smanjio ili ga jednostavno više ne prijavljuju iz straha da ćemo o incidentu obavjestiti imigracione vlasti.”

Ali u stvarnosti, Labrada kaže da policija u Los Anđelosu ne sarađuje sa imigracionom i carinskom službom jer, kako ističe, žitelji LA moraju da imaju povjerenja u svoju policiju.

“Ako se ustručavaju da nas zovu iz straha da ćemo ih prijaviti imigracionim vlastima i da će biti deportovani, onda će žrtve nasilja ispaštati.”

Međutim imigracione vlasti su navele u svom saopštenju da je takav stav pripadnika službe bezbjednosti pogrešan i da njihovo odbijanje saradnje izlaže javnost većoj opasnosti.

Kalifornija je usvojila zakon o zaštiti nedokumentovanih pod nazivom, Zakon o povjerenju, Trust Act.

“Suština Zakona o povjerenju je da kalifornijski zatvori i policija prijave i predaju imigracionim vlastima samo one koji su počinili ozbiljno krivično djelo. Sve ostale koji ne spadaju u tu kategoriju, zatvori i policija, prema zakonu Kalifornije, nisu dužni da prijave federalnim vlastima”, objašnjava Steve Kee  iz šerifove kancelarije u okrugu Orange.

Susjedni, nešto konzervativniji Orange County negoduje zbog zakona o povjerenju i tamošnji šerif je tražio od predsjednika Trampa da im pomogne da ostvare bolju saradnju sa imigracionim vlastima.

“Predsjednik Trump i Sekretar za pravosuđe Sessions su uveli mehanizam, bilo u vidu uredbe ili drugačije, a šerif sada traži od njih pomoć da zaobiđu kalifornijski zakon o povjerenju i da im se omogući da u pritvoru zadrže sve nedokumentovane strance dok ih se ne izruči imigracionim vlastima.”

Za sada, imigracioni status zatvorenika u okrugu Orange  će biti prijavljen imigracionim vlastima samo ukoliko je zatvorenik optužen za ozbiljno kriminalno djelo.

(Kliker.info-VoA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku