hamburger-icon

Kliker.info

“Stolac Prešućeni zločin” – knjiga koja čuva istinu od zaborava

“Stolac Prešućeni zločin” – knjiga koja čuva istinu od zaborava

01 Jula
23:44 2017

U prilično popunjenoj dvorani Doma kulture u Potocima večeras je održana premijerna promocija knjige “Stolac Prešućeni zločin” autora Nermina Bise i Aziza Tafre. Recenzent knjige Alen Almin Bašić rekao je da ovu knjigu treba sačuvati od zaborava.

-Istovremeno, ova knjiga je opomena da nam se zločin ne bi ponovio, rekao je Bašić.

Profesorica bosanskog jezika i književnosti magistrica Jasminka Pitić rekla je o ovoj knjizi da je prikaz istine o ličnoj i kolektivnoj tragediji Bošnjaka, odavanje počasti žrtvama te pružanje puta ljubavi sljedećim generacijama kako se tragedija ne bi ponovila.

Koautor Aziz Tafro je akcentirao fragment iz knjige koji govori o ubistvu 18-godišnje Sanide Kaplan približavajući sliku bijelog ćebeta u koji je žrtva umotana nakon što je ubijena.Nermin Bise je u emotivnom izlaganju na kraju govorio o materijalnim dokazima koji drže na temeljima istinu iznesenu u knjizi.

-U maju 1993. godine kad već gori Mostar, kad je Prozor bio u plamenu još krajem 1992. tadašnji predsjednik Republike BiH Alija Izetbegović urgentno traži dopisom od predsjednika Republike Hrvatske Franje Tuđmana da poduzme korake kako bi se spriječilo zarobljavanje i progon stolačkih Bošnjaka muslimana. Ne dobija naš prvi predsjednik nikakav odgovor, ali čelnici Stoca etnički očišćenog od Bošnjaka muslimana raportiraju Tuđmanu par mjeseci kasnije da u Stocu više nema muslimana, rekao je Bise.

(Kliker.info-24.sata.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku