hamburger-icon

Kliker.info

Stjepan Mesić u Sarajevu : Dogovor put za otvorena pitanja

Stjepan Mesić u Sarajevu : Dogovor put za otvorena pitanja

04 Maja
18:50 2009

Sva otvorena pitanja između BiH i Hrvatske mogu se riješiti razgovorom i dobrom voljom jer dvojno državljanstvo, državne granice ili status imovine nisu nerješivi problemi.Istaknuto je ovo juče na sastanku Stjepana Mesića, predsjednika Republike Hrvatske, sa članovima Predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovićem, Harisom Silajdžićem i Željkom Komšićem.Nebojša Radmanović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, kazao je da su susret s Mesićem iskoristili za razgovor o otvorenim pitanjima poput izgradnje pelješkog mosta."Dobro je biti dobar sa susjedima. Nažalost, BiH sa Hrvatskom i Srbijom ima više otvorenih pitanja. Ovo je bila prilika da razgovaramo o granicama, te slobodnom pristupu BiH otvorenom moru i izgradnji pelješkog mosta, ali i spoljnotrgovinskoj razmjeni. Inicirali smo ova pitanja, a vlade treba da naprave konkretne poteze", kazao je Radmanović.

Mesić je potvrdio da su hrvatske vlasti nedavno dobile pismo Predsjedništva BiH u kojem upozoravaju na izgradnju mosta kopno – Pelješac, te da će se ovim pitanjem baviti Vlada Hrvatske."Rješenje ovog pitanja trebalo bi da bude u skladu s međunarodnim pravom, kao što to Hrvatska traži u sporu sa Slovenijom", kazao je Mesić i dodao da treba povesti računa o argumentaciji obje strane kod rješavanja svih otvorenih pitanja.Govoreći o Prijedlogu zakona o zaštiti domaće proizvodenje u BiH, Mesić je naglasio da ne bi bilo dobro kršiti nijedan međunarodni sporazum, pa ni CEFTA."To se može riješiti da se ne ide s protivmjerama jer bi to štetilo i jednoj i drugoj strani, posebice što je taj ‘Lijanovićev zakon’ još u proceduri. Istina, Hrvatska je u boljoj poziciji kada je robna razmjena u pitanju. Iako postoji trend umanjenja te razlike, treba učiniti sve da bude još manja", kazao je Mesić.Naglasio je da bi BiH i Hrvatska trebalo da potpišu ugovor o ekstradiciji kako bi se riješilo pitanje sudskog procesuiranja osoba koje imaju dvojno državljanstvo."Tamo gdje je neko osuđen mora biti i izručen na izdržavanje kazne. Također, osoba sa dvojnim državljanstvom treba da bude izručena zemlji u kojoj se vodi postupak protiv nje", smatra Mesić.Primijetio je da ne postoji nijedna zemlja na svijetu, osim BiH, da čovjek ima dva prebivališta, "što se kosi i sa zakonima fizike".Komentarišući česte razmjene kritika između njega i premijera RS Milorada Dodika, Mesić je kazao da se zalaže za cjelovitu BiH, te da se ‘obeshrabe svi koji na bilo koji način dovode u pitanje opstanak BiH". Nije precizirao da li Dodik dovodi u pitanje opstanak BiH."Ja imam svoje principijelno mišljenje, a Dodik svoje", rekao je Mesić.

EU garant trajnog                                          Stjepan Mesić, predsjednik Hrvatske, juče je otvorio forum u Bošnjačkom institutu, gdje je govorio o evropskim integracijama."Strateški cilj Hrvatske je ulazak u EU, ali naš cilj je i pridruživanje cijelog ovog regiona jer je to garant trajnog mira", kazao je Mesić.Naglasio je da se na evropskom putu kao prioritet postavlja regionalna saradnja, te da EU ne smije zaboraviti jugoistočnu Evropu.Mesić je istakao da i EU mora provesti reforme jer je od zajednice bazirane na privrednoj saradnji preuzela i političku ulogu."Način odlučivanja gdje članica može vetom da blokira procese je zastario i treba ga preispitati", rekao je Mesić, navodeći primjer Slovenije, koja zbog bilateralnih pitanja usporava Hrvatskoj put u EU.Mesić je juče posjetio i Savjet za regionalnu saradnju (RCC).

Incko: Hrvatska dobar primjer napretka                    Hrvatski predsjednik sastao se juče s Valentinom Inckom, visokim predstavnikom u BiH, koji je naglasio da Hrvatska ima ključnu ulogu u regiji."Hrvatska predstavlja primjer kako jedna država može ostvariti napredak na putu ka EU i NATO savezu zahvaljujući vlastitim nastojanjima. Ova će godina biti od ključnog značaja za integraciju BiH u EU. BiH mora preduzeti konkretne mjere i realizovati prioritete koji se tiču evropskih integracija. Budućnost BiH i cijele regije je  unutar EU", kazao je Incko.  (Kliker.info-Nezavisne novine)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku