hamburger-icon

Kliker.info

Stjepan Mesić na SBF-u: Svi trebaju shvatiti da je Bosna i Hercegovina činjenica i da je to država

Stjepan Mesić na SBF-u: Svi trebaju shvatiti da je Bosna i Hercegovina činjenica i da je to država

11 Maja
11:32 2022

Stjepan Mesić, bivši predsjednik Republike Hrvatske, izjavio je da svi trebaju shvatiti da je Bosna i Hercegovina činjenica i da je to država.

Mesić je, prije početka 11. Sarajevo Business Foruma (SBF), poručio da je moguće izmještanje proizvodnih kapaciteta iz zapadne Evrope u zemlje jugoistočne Evrope, ali to ipak ovisi o mnogo faktora.

“Ja se nadam da je to šansa. To ipak ovisi o puno faktora. Ovisi o Evropskoj uniji i o tome kakva će politika EU-a biti, a onda mi ostali moramo se prema tome ravnati”, kazao je Mesić u obraćanju novinarima, te dodao da u regiji jugoistočne Evrope nema prevelikog utjecaja EU-a.

“Da ima više utjecaja, ne bi bilo problema na našim prostorima, a to ja uvijek prigovaram EU-u i Americi, da su premalo prisutni, presporo i zadržavaju neke procese koji su već davno trebali biti u povijesti”, kazao je on.

Naglasio je da se moraju graditi država i društvo, ali i upozorio da se u BiH još uvijek vodi verbalni rat.

“Ratovi su završili. Sada treba graditi i društvo i državu. Međutim, još se ratuje riječima. Čak i pitanje opstanka države dovodi se u pitnaje, iako je to skupa sve riješeno. Neki misle da mogu razoriti Bosnu i Hercegovinu, i tu je Zapad kriv što ne šalje malo odlučniju poruku da se to ne smije i ne može dogoditi”, rekao je Mesić.

Poručio je da svi konačno trebaju shvatiti da je Bosna i Hercegovina činjenica i da je to država.

“U Bosni i Hercegovini bi situacija mogla biti sasvim dobra i normalna da ljudi shvate, oni koji ne shvaćaju, da je Bosna i Hercegovina činjenica i da je to država, da je njen integritet osiguran. Oni koji misle da se BiH može razgraditi, koji misle da se nekim manevrima može dobiti ono što se u ratu nije moglo dobiti, oni su u zabludi, ali to im Zapad treba reći”, kazao je Mesić.

U Sarajevu danas počinje 11. Sarajevo Business Forum (SBF) na koji dolazi više od 1.000 učesnika iz 33 zemlje.

Nakon dvogodišnje pauze uzrokovane pandemijom koronavirusa, Forum će ove godine nastaviti tradiciju okupljanja nekih od najvećih poslovnih i političkih lidera iz regiona i svijeta.

Tema ovogodišnjeg dvodnevnog Foruma je “Nearshoring – perspektiva za region”, odnosno predstavljanje potencijala za realociranje proizvodnje evropskih kompanija na područje Jugoistočne Evrope.

Forum će otvoriti predsjednik Uprave Bosna Bank International Banke Alek Bakalović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, te ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić, a u uvodnom obraćanju prisutnima će se obratiti predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor, ministar trgovine Republike Turske Mehmet Mus, ministar gospodarstva i Održivog razvoja Hrvatske Davor Filipović, YB Datuk Seri Ab Rauf bin Yusoh, viši državni ministar za industriju, investicije i razvoj preduzetništva države Melaka iz Malezije i šef Delegacije Europske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler.

Ove godine, u sklopu foruma, predstavit će se oko 300 investicijskih projekata i poslovnih ideja, uglavnom iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Albanije. Sve kompanije iz regiona koje su prijavile projekat putem oficijelne stranice Sarajevo Business Foruma, osim same promocije i prezentacije, imat će mogućnost sastanaka sa potencijalnim partnerima i investitorima zainteresovanim za investiranje u privredu zemalja regiona.

Organizator najveće i najznačajnije investicijske konferencije u regiji je Bosna Bank International (BBI) d.d. Sarajevo pod pokroviteljstvom Predsjedništva BiH i u saradnji sa strateškim partnerom – Ministarstvom privrede Kantona Sarajevo, te dioničarima BBI banke – Islamskom razvojnom bankom (IsDB), Dubai islamskom bankom (DIB), Abu Dhabi islamskom bankom (ADIB) i drugim partnerima.

Globalni komunikacijski partner 11. Sarajevo Business Foruma 2022 je turska novinska agencija Anadolu Agency (AA), a zvanični avioprijevoznik 11. SBF-a kompanija Turkish Airlines.

(Kliker.info-AA)

Podijeli

Jedan komentar

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku