hamburger-icon

Kliker.info

Stephen Hawking : Crne rupe su vrata drugih univerzuma

Stephen Hawking : Crne rupe su vrata drugih univerzuma

28 Augusta
05:46 2015

blackhole11Svemirski putnici koji bi imali tu nesreću da upadnu u crnu rupu ipak ne bi mogli da se vrate u svoj svemir, ali bi zato mogli da se nađu na nekom drugom mjestu, rekao je čuveni fizičar Stephen Hawking  na konferenciji u Stokholmu.

Zapravo, crne rupe uopšte nisu tako „crne“ kao što se ranije mislilo i možda su prolazi u neke druge univerzume.

„Postojanje alternativnih realnosti je vrlo moguće“, rekao je Hawking  prema izveštaju Univerziteta u Stokholmu. „Rupa bi morala da bude velika, a ukoliko bi se rotirala, mogla bi da bude prolaz u drugi univerzum. Ipak, povratak u naš svemir ne bi bio moguć. Zato se nikad ne bih usudio da to probam, iako bih rado putovao svemirom“, našalio se Hawking.

Njegova hipoteza je pokušaj da se odgovori na pitanje koje dugo muči fizičare – šta se događa sa objektima koji prođu kroz horizont događaja iz kog ne bježi čak ni svjetlost. (Hawking  je ranije izložio jednu od teorija da bi jedan dio energije ipak mogao da se vrati u svemir.)

Informacije o objektu moraju biti sačuvane, vjeruju naučnici, čak i ako sam objekat iščezne u crnoj rupi, ali šta se s njim dešava i dalje je predmet špekulacija.

Hawking  sada sugeriše da bi informacija mogla da se sačuva na „granici“ crne rupe – na horizontu događaja. To znači da nikad ne prolazi kroz rupu, ali se i ne vraća nazad u svemir.

„Ako upadnete u crnu rupu, ne odustajte“, rekao je on publici u Stokholmu.

(Kliker.info-B92)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku