hamburger-icon

Kliker.info

Steinberg u Sarajevu : Dodik imao relaksirajući sastanak, Silajdžić ponovio da je entitetsko glasanje ključ problema

Steinberg u Sarajevu : Dodik imao relaksirajući sastanak, Silajdžić ponovio da je entitetsko glasanje ključ problema

02 Decembra
18:45 2009

U Sarajevo je stigao James Steinberg, zamjenik američkog državnog sekretara. Ovo je njegova druga posjeta u relativno kratkom periodu.Steinberg je došao uoči ministarskog sastanka NATO-a na kojem se očukuje odlučivanje o prijemu naše zemlje u MAP. Jasno je da u NATO-u nema konsenzusa u vezi s ovom odlukom jer najutjecajnije zemlje Saveza traže napredak u butmirskom procesu.Upravo o izmjenama Ustava BiH Steinberg će razgovarati sa liderima SDA, SNSD-a, HDZ-a BiH, HDZ-a 1990, PDP-a i SDP-a.Lider SDA Sulejman Tihić očekuje da će na sastanku sa Steinbergom razgovarati o dva ključna pitanja za našu zemlju – ustavnim promjenama odnosno o butmirskom paketu i prijemu BiH u NATO. Potreban nam je državni vrhovni sud, a neophodno je i svim građanima omogućiti da imaju dvojno državljanstvo, kao i da se na jedan način onemogući zloupotreba entitetskog glasanja, rekao je Tihić.

Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da je na sastanku sa Steinbergom istaknuto da SAD žele pomoći BiH, ali da je sva odgovornost na domaćim političkim liderima. Takav okvir možemo da prihvatimo i dobro sam razumio da je stvar domaćih političkih lidera svaka vrsta dogovora. Nije bilo nikakvog paketa niti principa uzmi ili ostavi. Nije bilo nikakvih pritisaka i to je veoma relaksirajuće, rekao je Dodik nakon sastanka. On je naglasio da je osnovna tema razgovora bila izlazak iz pat pozicije u kojoj se nalazi BiH te da je razgovarano i o pitanjima od OHR-a, bezviznog režima pa do eventualno mogućih ustavnih promjena.Lider Stranke za BiH Haris Silajdžić kazao je nakon susreta sa Steinbergom da je ponovio stav Stranke za BiH  – enitetski veto ključni je problem funkcioniranja BiH i njena najveća prepreka ka evroatlantskim integracijama. Dodao je da će ovakvo stanje biti legalizacija etničkog čišćenja. Entitetsko glasanje je postalo pravo pojedinih, a ne svih, i kao takvo je antidejtonsko, kazao je Silajdžić. Dodao je da su ovo potvrdile brojne međunarodne američke institucije i da sve one žele da se to promijeni. Ovakvo glasanje je rezultat etničkog čišćenja, zaključio je Silajdžić.

Lider PDP-a Mladen Ivanić je pred susret kazao kako su oni od početka govorili da su moguće samo one promjene Ustava BiH koje se odnose na prilagođavanje Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima, a sve ostalo je konstantno predmet svađa. Dodao je da je sve ovo skupa jedan veliki cirkus te da je vrijeme da se to okonča. Vrijeme je da se počnemo baviti životnim problemima. Ako ima saglasnosti, trebamo se dogovoriti, a ako nema, dajte da prekinemo ovu farsu i da se ni mi ni vi ni javnost više ne izluđujemo, istako je Ivanić. On smatra da u ovom trenutku međunarodna zajednica neće ponuditi BiH liberalizaciju viznog režima.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je prije susreta sa Steinbergom da nije optimističan i da ovakav butmirski paket ne može dobiti potporu političkih lidera u BiH. HDZ-ov prijedlog je pronalaženje prijelaznog rješenja kada je u pitanju ispunjavanje uvjeta 5+2 te državna imovina da bismo uistinu konačno riješili tu šengensku prepreku, kazao je Čović. Istakao je da BiH već ulazi u vremenski škripac i da su lideri već žestoko krenuli u političku kampanju.

Lider HDZ-a 1990 Božo Ljubić predložio je formiranje stalnog tijela predstavnika SAD-a i EU-a koji bi sa predstavnicima BiH nastavili rad na reformi Ustava, jer će to, kako je rekao, biti duži proces. Prema njegovom mišljenju, bila bi šteta propustiti ovakav nivo angažovanosti međunarodne zajednice u BiH. Ljubić je dodao da će njegova stranka biti maksimalno konstruktivna u razgovorima, napomenuvši da niko nema prava da očekuje od njih da odustanu od svojih osnovnih principa. Na sastanku sam iznio stav svoje stranke, čiji su osnovni principi jačanje institucija i ravnopravnost, rekao je Ljubić. (Kliker.info-FTV)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku