hamburger-icon

Kliker.info

State department: Velike količine keša prolaze kroz BiH u tajnosti!

State department: Velike količine keša prolaze kroz BiH u tajnosti!

17 Februara
07:36 2014

lovaVelike količine novca, zbog slabosti agencija za provođenje zakona i korupcije, ulaze i izlaze iz Bosne i Hercegovine neprimjećene, navodi se u izvještaju američkog State Departmenta o borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma, saznaje Bh. novinska agencija Patria. Dokument je objavljen na internet stranici State departmenta još prošle godine, ali bh. institucije nisu poduzele od tada adekvatne mjere da se stvari isprave.- Iako vlasti BIH prepoznaju opasnost od pranja novca putem ilegalnog prijenosa velikih količina novca u kešu, problemi i dalje postoje – navodi se u izvještaju američkih stručnjaka.

Indikativno je, kako se navodi, da u BiH postoje ogromne količine neprijavljenog novca. Najveće količine ostvaruju se „pranjem novca“, odnosno izbjegavanjem plaćanja državnih poreza.Drugi izvor su nelegalne aktivnosti kao što su krijumčarenje droge, organizovani kriminal i korupcija. Inače, prema ovom izvještaju, State department upozorava da je korupcija zahvatila sve nivoe društva.Isto tako, navodi se da u BiH ne postoje jasni pokazatelji aktivnije borbe odgovornih institucija protiv ovih aktivnosti.

S obzirom na slabe i porozne granice, u međunarodnim krugovima naša država označena je kao područje pogodno za krijumčarenje, naročito duhanskih proizvoda, droge, oružja, krivotvorene robe, industrijske građe, ali i nafte.- Kurire koji nose keš novac kroz BiH česko koriste elementi organiziranog kriminala i potencijalni finansijeri terorističkih aktivnosti – navodi se u izvještaju.  Američko ministarstvo vanjskih poslova upozorava da postoji veliki problem unutar struktura BiH koje ne pokazuju dovoljno koordinacije, te borbu protiv pranja novca ugrožava i nacionalitička politika.  (Kliker.info-NAP)

Podijeli

Jedan komentar

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku