hamburger-icon

Kliker.info

Staro za novo : Američkoj vladi ponestalo “gotovine za krntije”

Staro za novo : Američkoj vladi ponestalo “gotovine za krntije”

31 Jula
21:05 2009

Clunker for $4,500 dealZastupnički dom američkog Kongresa odobrio je zakonsku mjeru kojom se osigurava dodatno financiranje vladina programa "gotovina za krntiju", odnosno "Cash for Clunkers."Naime, američka vlada nastoji osigurati dodatne dvije milijarde dolara za financiranjepopularnog programa za kupovinu novih automobila, koji uključuje prodaju starog uz mogućnost dobivanja gotovog novca kao rabat. Vlasnik  u okviru tog programa može dobiti i do četiri i pol hiljade dolara vladinog novca, ukoliko, pri kupovini novog automobila, proda dealershipu svoj stari automobil ako on troši više od 12 i pol litara benzina  na stotinu kilometara. Međutim, interes je tako velik da je do kraja prvoe sedmice ove akcije sav vladin novac za tu svrhu već bioutrošen – riječ je o milijardu dolara.

Inače,veliko slabljenje privrede SAD-a "izgleda da se bliži kraju", ali će oporavak biti usporen i postepen uslijed neizvjesnosti vezanih za slaba tržišta rada i nekretnina, saopštio je danas Međunarodni monetarni fond (MMF). Američki zakonodavci treba da nastave s naporima na stabilizaciji ekonomije dok se ne učvrsti oporavak, na razvoju strategije izlaska iz stimulativnih programa, jačanju finansijske regulative i, na srednji rok, na smanjivanju budžetskog deficita, ukazao je MMF. "Kao rezultat njihovih sve jačih i sveobuhvatnijih mjera, veliko slabljenje privrede se izgleda bliži kraju i jača povjerenje u finansijsku stabilnost", navedeno je u izvještaju MMF sa godišnjih konsultacija sa američkim zvaničnicima i institucijama. MMF je ostao pri ranijoj prognozi da će američki bruto domaći proizvod (BDP) ove godine opasti 2,6 posto i porasti 0,8 procenata u 2010., prenosi Reuters.

 Novi izvještaj je pripremljen prije današnjeg objavljivanja vladinih podataka koji su pokazali da je privreda u drugom kvartalu oslabila jedan posto na godišnjem nivou, manje od 1,5 posto, koliko su očekivali analitičari, posle potonuća od 6,4 posto u prva tri mjeseca, i da je prošle godine rasla usporenije nego što je prethodno objavljeno – po stopi od 0,4 posto, najmanjoj od 1991., umjesto od 1,1 posto. Američki BDP je ovim smanjenjem u drugom kvartalu bio u padu četiri kvartala uzastopno, prvi put otkako je vlada počela da prati te podatke 1947. godine. MMF je zadržao nepromijenjenu prognozu stope nezaposlenosti u SAD u 2009. od 9,3 posto i od 10,1 procenat u 2010. godini. (Kliker.info-VoA-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku