hamburger-icon

Kliker.info

Srđan Šušnica upozorava : Institucije u čijem stvaranju je učestvovao Mladić još uvijek postoje

Srđan Šušnica upozorava : Institucije u čijem stvaranju je učestvovao Mladić još uvijek postoje

23 Novembra
06:06 2017

Kulturolog i analitičar iz Banja Luke Srđan Šušnica kazao je za Al Jazeeru da presuda Ratku Mladiću neće puno toga promijeniti u Republici Srpskoj.

– Haški tribunal u ovom dijelu BiH je potpuno diskreditovan jednom propagandom koja je od Tribunala napravila „tamnicu za Srbe“, ljudi su takvom propagandom dovedeni do toga da vjeruju kako se u Hagu sudi samo Srbima – kazao je Šušnica.

On smatra da presuda Ratku Mladiću neće dovesti do toga da se društvo suoči s počinjenim nedjelima.

– Kampanja relativizacije rata i glorifikacija ratnih zločinaca je dovela do toga da se najveći ratni zločinci gledaju kao da su počinili najobičniju pljačku – kazao je Šušnica.

Sušnica je istakao da „Ratko Mladić nije išao u privatni rat, išao je u rat u kojem je stvorena RS. Institucije u čijem je stvaranju Mladić učestvovao još uvijek postoje.

Šušnica je dodao kako je problem u tome što se mladi ljudi, rođeni poslije rata, odgajaju u takvoj atmosferi da je Mladić za njih heroj koji je stvorio Republiku Srpsku, te da za drugu historiju ne znaju.

– Pravda je djelimično zadovoljena, jer je učinjena nepravda zbog toga što Sud nije okarakterisao zločine iz 1992. i 1993. godine kao genocid. Ne znam po čemu je veći genocid u Srebrenici od onog u Prijedoru, jer u Prijedoru danas živi manje Bošnjaka nego u Srebrenici. Genocid u Srebrenici bio je samo završna faza genocida početog u bosanskoj Krajini – zaključio je Šušnica.

(Kliker.info-NAP)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku