hamburger-icon

Kliker.info

Srbija raspisala Interpolovu potjernicu za Muratom Šabanovićem

Srbija raspisala Interpolovu potjernicu za Muratom Šabanovićem

22 Marta
13:51 2013

Srbija je raspisala Interpolovu difuznu potjernicu za Muratom Šabanovićem iz Višegrada, ratnim komandantom Drugog bataljona Prve podrinjske brigade Armije Republike BiH i jednim od organizatora otpora u BiH, kojeg bosanskohercegovačka i javnost bivše Jugoslavije pamte po dramatičnoj situaciji u Višegradu kada je u aprilu 1992. godine putem TV ekrana generalu Jugoslavenske narodne armije (JNA) Milutinu Kukanjcu prijetio da će dići uzrak branu na Drini i da će ”poplaviti sve do Beograda”.

Ovu informaciju potvrdio je danas za agenciju Anadolija Šabanovićev advokat Damir Alagić, dodajući da je navedenu informaciju o raspisivanju Interpolove potjernice potvrdila i Federalna uprava policije (FUP) u Sarajevu. Potjernicu je, precizira, raspisao MUP Srbije. ”Srbija je za Šabanovićem raspisala potjernicu za terorizam. No, nemamo informacije o kojem navodnom djelu je riječ i iz koje godine. Ništa preciznije nemamo… Mi smo obavijestili FUP da je Šabanović državljanin BiH i da ne može biti uhapšen po Interpolovoj potjernici. U FUP-u su kazali da su već provjeriti i utvrdili da je Šabanović bh. državljanin. Također, obavijestit ćemo i Tužilaštvo BiH da, ako već postoji predmet, Šabanović treba biti procesuiran u BiH. U svakom slučaju, nakon slučajeva Ejupa Ganića, Jovana Divjaka, Ilije Jurišića i ostalih priča o spornim srbijanskim potjernicama se nastavlja”, kazao je Alagić za agenciju Anadolija.Advokat Alagić potjernicu tumači kao ”nastavak pritiska na pripadnike Armije BiH koji su učestvovali u odbrani BiH i života svih njenih građana”.
 
”To je, po meni, nastavak zloupotrebe prava koja proističu iz međunarodnih sporazuma. To je nasilničko ponašanje Republike Srbije. Srbija ne procesuira zločine koji su se dešavali i na teritoriji Srbije, u logorima na teritoriji Srbije, Srbija ne procesuira odgovorne za robovski rad Bošnjaka iz BiH u Beogradu, ali proganjaju Šabanovića. Šabanović je bio četiri godine u opkoljenom Sarajevu, u svojevrsnom logoru. Iz tog logora ubačen je sad u novi logor koji se zove Federacija BiH. On čak ne može ići ni u Republiku Srpsku”, tvrdi Alagić.Šabanović je u razgovoru za agenciju Anadolija potvrdio da je obaviješten o raspisivanju Interpolove difuznu potjernice. Kaže da sada ”nigdje ne može ni maknuti iz Sarajeva” i da je to tužna činjenica, jer se borio za državu BiH.
 
”Dobio sam informacije da me Beograd traži preko Lyona, da je Srbija raspisala potjernicu. Upozorili su me prijatelji iz Hrvatske. Potjernica je osveta Srbije jer sam branio svoju državu i narod. Ako sam napravio neku grešku, neka mi se ovdje sudi. Ja nisam u bjekstvu, ja sam spreman da odgovaram. Ovdje živim i radim. Tvrde da se radi o nekom terorizmu. Kakvom? Je li terorizam što sam spasio sedam do osam hiljada ljudi iz Višegrada koji su i danas živi. Oni koji su otišli kada sam ja zauzeo branu, živi su. Oni koji su povjerovali tadašnjoj JNA i srpskim snagama, te se vratili, ubijeni su. U Višegradu je ubijeno 3.500 hiljade Bošnjaka, a ja sam zločinac!? Nisu uspjeli da pobiju sve Bošnjake u Višegradu, ja sam ih omeo i to je moj grijeh. To što sam prijetio dizanjem brane, što je bio svojevrstan moj krik, to mi se debelo osvetilo”, izjavio je Šabanović, dodajući kako sada, očito, živi u logoru.Ponovio je da je ”na raspolaganju državi BiH i Federaciji BiH, FUP-u i svim agencijama za sprovođenje zakona”.
 
”Vjerujte da me strah od toga da me ne kidnapiraju, jer Srbija je nemoralna država koja na sve načine omalovažava branitelje BiH”, rekao je Šabanović za agenciju Anadolija.Na pitanje da li je moguće da je potjernica raspisana zbog činjenice da je on uoči rata osobno srušio spomenik nobelovcu Ivi Andriću, Šabanović je to odbacio.”To je zastarilo. Ja sam bistu Anadrića bacio u Drinu. Učinio sam to iz revolta što su postavili spomenik na grobnicu muslimanskog naroda i Mosta Mehmed-paše Sokolovića. No, to je zastarilo. Izrazio sam spremnost da spomenik sam izgradim, ali na općinskoj zemlji, a ne zadužbini Mehmed-paše Sokolovića”, zaključio je Šabanović.Tokom 2009. godine Srbija je, također, raspisala ukupno 13 pristiglih difuznih potjernica za slučaj "Dobrovoljačka", među kojima su bili neki od najviših vojnih i političkih dužnosnika BiH. (Kliker.info-AA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku