hamburger-icon

Kliker.info

Srbija 15 godina bez Miloševića : “Vlast su preuzeli njegovi najbliži suradnici, prerušeni u novo ruho”!

Srbija 15 godina bez Miloševića : “Vlast su preuzeli njegovi najbliži suradnici, prerušeni u novo ruho”!

05 Oktobra
15:15 2015

maliiveliki2Danas se navršava tačno 15 godina od prijelomnog 5. Oktobra 2000. godine kada je, nakon masovnih demonstracija pristalica Demokratske opozicije Srbije (DOS), s vlasti otišao dotadašnji predsjednik SRJ i haški optuženik Slobodan Milošević.Masovna okupljanja građana, na poziv lidera DOS-a, uslijedila su nakon što je Izborna komisija osporila pobjedu kandidata DOS-a Vojislava Koštunice na izborima 24. septembra.

Protest građana Srbije koji je održan u centru Beograda bio je najmasovniji od početka 1990-ih godina. Masovni upad demonstranata u zdanje tadašnje Savezne skupštine uslijedio je tog 5. oktobra, negdje poslije 15 sati, kada je zauzeta i obližnja policijska stanica u Ulici majke Jevrosime.

Milošević se konačno sljedećeg dana obratio javnosti i priznao da je pretrpio izborni poraz, a Koštunica je 7. oktobra 2000. položio zakletvu pred zastupnicima Savezne skupštine, koji su zasjedali u Sava centru.

“Vlast su preuzeli Slobini saveznici, samo prerušeni u novo ruho”

“Uprkos tome što su se mnogi veselili Miloševićevom padu, 15 godina kasnije Srbiju vodi grupa njegovih ultranacionalističkih saveznika – prerušeni u novo ruho proeuropskih reformista.

Aleksandar Vučić, koji je izabran za premijera prošle godine, bio je ministar u jednoj od Miloševićevih vlada i ima mračnu prošlost kada je riječ o vatrenim desničarskim govorima nastalima u žaru za stvaranjem Velike Srbije 1990-ih te čišćenjem Hrvata i Bošnjaka.

Vučićev prethodnik, a sada i njegov zamjenik, Ivica Dačić bio je Miloševićev glasnogovornik, poznat tada kao “mali Sloba”, a trenutni predsjednik Tomislav Nikolić još je jedan bivši ultranacionalist koji je bio ministar dok su NATO-ove bombe padale na Beograd tokom intervencije zbog situacije na Kosovu”, piše AFP u svojoj analizi stanja u Srbiji 15 godina nakon pada Miloševića.

“Dok su Vučić i njegovi kolege naočigled „promijenili ploču“, neki su skeptični zbog njihove transformacije. Pitaju se je li ona istinska ili je samo u pitanju želja za pobjedom i zadržavanjem utjecaja i moći.

Srbija je daleko dogurala od 1990., no ekonomski izazovi još postoje. Nezaposlenost mladih dostiže 50 posto proteklih godina, prosječna plaća manja je od 400 eura, a strana ulaganja su prijeko potrebna. Uz to, Srbija će morati čekati barem pet godina da bude primljena u EU”, dodaje AFP.

(Kliker.info-SB)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku