hamburger-icon

Kliker.info

SRAMNO: Oslobađajuća presuda za Džidića i ostale

SRAMNO: Oslobađajuća presuda za Džidića i ostale

16 Juna
20:25 2008

Sudsko vijeće Kantonalnog suda u Mostaru donijelo je danas oslobađajuću presudu u slučajuj u četverice mostarskih Hrvata, optuženih za ratni zločin nad civilima i ratnim zarobljenicima iz zgrade ‘Vranica’. Predsjedavajući Sudskog vijeća Kantonalnog suda u Mostaru Slavko Pavlović je Željka Džidića, Matu Aničića, Ivana Škutora i Erharda Poznića, oslobodio optužbe, uz obrazloženje da Tužilaštvo nije dokazalo nijednu od tačaka, po kojima je tužilaštvo teretilo optužene.

"S bzirom na to da je Tužilaštvo u toku suđenja izmjenilo optužnicu, te ovu četvericu teretilo da su izdavali naređenja, a ne lično počinili zločin, nalazimo se u situaciji u kojoj nemamo izvršioca krivičnog djela. Optužnica im se nemože staviti na teret, jer se ne zna kome su izdavali naređenja", rekao je Pavlović.

Porodice stradalih nezadovoljni su ovakvom presudom Suda."Mi ćemo nastaviti ovaj Sudski proces. Izrečena je nepravomoćna presuda, to znači da imamo mogućnost žalbe. To ćemo i učiniti", izjavila je Azra Penava, predstavnica porodica stradalih u zgradi "Vranica".

Neuobičajene su bile završne riječi Predsjedavajućeg Sudskog vijeća Kantonalnog suda u Mostaru, kada je rekao da je kroz ovaj proces utvrđeno da su učinjeni zločini."Međutim, Sudsko vijeće u ovom sudskom postpuku nije ubijeđeno onim što je optužba izložila", rekao je predsjedavajući Sudskog vijeća.

Dakle, sav teret oslobađajuće presude je prebačen na Tužilaštvo. Ko je odgovoran za navedeni zločin, pravosudni system još nije utvrdio. U isto vrijeme, odgovorni za zločine, slobodno hodaju ulicama Mostara.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku