hamburger-icon

Kliker.info

Spornim odredbama pogođena povratnička populacija : Komšić podnosi Zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o prebivalištu

Spornim odredbama pogođena povratnička populacija : Komšić podnosi Zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o prebivalištu

24 Decembra
16:09 2020

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić u narednim danima podnijet će apelaciju Ustavnom sudu BiH u vezi sa Zakonom o prebivalištu i boravištu državljana BiH, saznaje Fena u Komšićevom uredu.

Komšić će, naime, uputiti Zahtjev za ocjenu ustavnosti/usklađenosti Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH sa Ustavom Bosne i Hercegovine, jer je, kako se u apelaciji navodi, kroz povrede Ustava BiH prekršen Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima, Međunarodni pakt o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima, Evropska konvencija za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima, Okvirna Konvencija za zaštitu nacionalnih manjina i Aneks 7 Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini.

Izmjene i dopune Zakona o prebivalištu i boravištu državljana Bosne i Hercegovine u parlamentarnu proceduru stavljene su 2013. godine u Parlamentarnoj skupštini BiH, nakon čega su i usvojene.

U Komšićevom uredu kažu da je usvajanjem ovih rješenja onemogućena je prijava prebivališta za veliki broj građana BiH, čime je posebno pogođena povratnička populacija, ali i veliki broj ostalih građana BiH, nametanjem rigoroznih uvjeta kojima se onemogućava prijava prebivališta, što dovodi do kršenja gotovo svih prava i sloboda koja su direktno vezana za ovu prijavu (pravo na lična dokumenta/isprave, biračka prava i brojna druga prava i slobode koja se vezuju za prijavu prebivališta).

– Ovakvim  spornim zakonskim rješenjima, pored ostalih kategorija građana, posebno je pogođena povratnička populacija te su, između ostalog, sporne odredbe navdenog Zakona poslužile kao sredstvo zadovršavanje etničkog čišćenja u periodu nakon njihovog donošenja – rečeno je Feni iz Komšićevog ureda.

(Kliker.info-Fena)

Podijeli

Jedan komentar

  1. Selima
    Selima 24 Decembra, 23:25

    narod Bosne ceka da Komsic podnese ostavku , on je ustaski jezuitski agent koji radi protiv muslimanskog naroda .

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku