hamburger-icon

Kliker.info

Sporazum o tranzitnim centrima za imigrante spasio njemačku koaliciju

Sporazum o tranzitnim centrima za imigrante spasio njemačku koaliciju

03 Jula
10:39 2018

Sporazum u posljednji čas u sporenju oko migrantske politike koji je postignut u ponedjeljak kasno navečer trebao bi izvući njemačku vladajuću koaliciju s ruba ponora i omogućio bi kancelarki Angeli Merkel i ministru unutrašnjih poslova Horstu Seehoferu da zadrže svoje pozicije za sada.

– Postigli smo sporazum – izjavio je Seehofer u Berlinu nakon višesatnih pregovora, potvrđujući također da će povući ostavku na položaj ministra unutrašnjih poslova, koju je ponudio u nedjelju navečer, prenosi Fena.

epa05746963 (FILE) – The file picture dated 30 August 2014 shows German Chancellor Angela Merkel (L) and European Parliament President Martin Schulz (R) during a Special Meeting of the European Council at EU Council headquarters in Brussels, Belgium. According to media reports on 24 January 2017, Martin Schulz has been suggested to run as the Social Democrats candidate for German chancellor instead of the Leader of the Social Democratic Party of Germany (SPD) and Vice Chancellor Sigmar Gabriel. Schulz is meant to challenge conservative Chancellor Angela Merkel in the September 2017 election. EPA/JULIEN WARNAND

Sporazum između Merkelove Hrišćansko demokratske unije (CDU) i Seehoferove Hrišćansko socijalne unije (CSU) temelji se na stvaranju takozvanih tranzitnih centara na njemačko-austrijskoj granici iz kojih se azilanti koji su već registrovani u drugoj članici EU mogu deportovati.

– To je zaista dobar kompromis – izjavila je Merkel novinarima u Berlinu.

Uspostavom tranzitnih centara, ali također i u saradnji s ostalim evreopskim saveznicima u imigraciji, Njemačka bi imala dobru migracijsku politiku kako na nivou EU, tako i na nacionalnom, tvrdi ona.

Annegret Kramp-Karrenbauer, generalna tajnica CDU, izjavila je da je ključna odredba sporazuma što će migrantima biti omogućeno sa ostanu na njemačkoj teritoriji dok se njihovi slučajevi razmatraju, omogućujući Njemačkoj da ne vraća ljude nazad u Austriju i ostale zemlje, stvarajući međunarodne napetosti.

Prema Seehoferovim prvobitnim zahtjevima, Njemačka bi blokirala brojne tražioce azila na granici, bez obzira na to što druge zemlje žele.

Da li će treća stranka u njemačkoj vladajućoj koaliciji, Socijaldemokrati (SPD), prihvatiti sporazum o tranzitnim centrima, ostaje da se vidi.

Čelnica SPD-a Andrea Nahles u ponedjeljak navečer je pozdravila sporazum ali je kazala da stranka treba razmotriti brojna pitanja u utorak.

– Smatramo (kompromis) dobrim jer smo sada vraćeni na praktični novo. To je nešto što nam je očajnički nedostajalo u posljednjim sedmicama – izjavila je Nahles.

Tri koalicijske stranke odmah su održale unutarstranačke sastanke nakon što su CDU i CSU postigle sporazum. Koalicijski sastanak zakazan je danas u 18 sati.

U slučaju da sporazum nije postignut, to bi moglo dovesti do povlačenja CSU iz koalicije, lišavanja Merkel parlamentarne većine i eventualnog sazivanja prijevremenih izbora.

To bi također dovelo do raskida istorijske alijanse između dvije stranke.

Iako su ankete javnosti pokazivale da većina njemačke javnosti podržava Merkel, a čak su i pristalice CSU podijeljene oko tog pitanja, Seehofer je založio svoj kredibilitet u političkom nadmudrivanju i izgledao je spreman da okonča svoju višedecenijsku političku karijeru zbog toga.

CSU je već počela s hvalospjevima sporazuma, dok ga je generalni sekretar stranke Markus Blum pozdravio kao “kamen temeljac”u tranziciji ka restriktivnoj azilantskoj politici.

Dodatni detalji o planiranim tranzitnim centrima još nisu objavljeni.

– Ovo još jednom pokazuje da se vrijedi boriti za ono u što vjerujete – izjavio je Seehofer u Berlinu, prenosi dpa.

Oznake
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku