hamburger-icon

Kliker.info

Spiskao milione i pobjegao u Njemačku : Bivši Dodikov savjetnik Dragan Vučetić nije više državljanin BiH !

Spiskao milione i pobjegao u Njemačku : Bivši Dodikov savjetnik Dragan Vučetić nije više državljanin BiH !

04 Aprila
07:28 2015

vucetic11Bivši savjetnik za investicije predsjednika Republike Srpske i bivši direktor javnog preduzeća „Nikola Tesla“, za koje je Republike Srpske garantovala kredit od 12 miliona KM, Dragan Vučetić odrekao se državljanstva BiH još 2010. godine i uzeo njemačko državljanstvo, saznaje poslovni portal CAPITAL.ba.

„Lice Dragan Vučetić je 23.09.2010. godine u Ministarstvu civilnih poslova dalo izjavu o odricanju od državljanstva Bosne i Hercegovine radi sticanja državljanstva SR Njemačke. Imenovani je priložio svu potrebnu dokumentaciju, te je doneseno rješenje o prestanku državljanstva imenovanom.

Rješenje je u skladu sa propisima dostavljeno nadležnim organima radi konstatacije činjenice prestanka državljanstva BiH, poništenja ličnih dokumenata, jmb-a, prebivališta i brisanja iz evidencija Ministarstva odbrane. Provjerom smo utvrdili da je ovom licu poništena lična karta i putna isprava“, navodi se u odgovoru Ministarstva civilnih poslova BiH.

Odricanjem od državljanstva onemogućeno je eventualno procesuiranje Vučetića jer je on sada državljanin Njemačke. Tri godine poslije njegovog odbacivanja pasoša BH, Republika Srpska je za firmu „Nikola Tesla“ koju je Vučetić vodio, garantovalo vraćanje 12 miliona KM kredita.

Vlada RS je 2012. godine Vučetića postavila za direktora novoosnovanog državnog preduzeća „Nikola Tesla“ koje je trebalo da „zaposli 2.000 radnika“ u tekstilnoj industriji i „preporoditi Hercegovinu“, ali sve je na kraju ostalo na „praznoj priči“. Preduzeće je napravilo milionske gubitke, IRB je Vučetiću dao kredit od pet miliona KM, a radnici u Bileći su mjesecima štrajkovali zbog neisplaćenih plata. Vlada se poslije nije oglašavala, a Vučetić je nestao bez traga.

Narodna skupština RS je po hitnom postupku, na prijedlog Vlade, u aprilu 2013. godine dala bezuslovne garancije RS za kreditno zaduženje preduzeća „Nikola Tesla“ kod banaka za iznos od 12 miliona KM.

TEGELTIJA: JA GARANTUJEM

Dragan VuceticOva odluka izazvala je burnu raspravu na sjednici Parlamenta Srpske, a poslanici opozicije optužili su Vladu da pravi još jedan “sumnjiv posao“ i da je zaduženje nezakonito jer ovo preduzeće nije javno.

Ministar finansija Zoran Tegeltija se branio, obećavajući da bi prvi pogon u Bileći trebalo da počne da radi već u maju 2013. godine u kome bi se odmah zaposlilo oko 400 radnika.

U Ljubinju će biti izgrađen pogon u kojem će se zaposliti 350 radnika, a u Trebinju će biti zaposleno 800 radnika, tvrdio je Tegeltija. On je rekao da će lično snositi odgovornost ukoliko ovaj projekat ne uspije.

Na pitanje novinara zašto na poziciju javnog preduzeća Vlada postavlja direktora koji iza sebe ima niz propalih privatnih firmi, Tegeltija je odgovorio da „ako je neko bio neuspješan u privatnom biznisu, ne znači da neće biti uspješan u rukovođenju državnom firmom“.

VUČETIĆ: NJEMCI SELE IZ KINE U TREBINJE

Vučetić je objašnjavao kako Nijemci sele pogone iz Kine te kako će, ako na vrijeme ne obezbijedimo uslove, otvoriti fabrike negdje drugdje. Podsjetimo o Vučetiću se pisalo kao o nekome ko iza sebe ima nekoliko neuspješnih projekata, baš na području Hercegovine. Spominju se preduzeća „Pilana i namještaj“ u Nevesinju za koje je uzet kredit od oko 2 000 000 maraka, ali posao je propao; zatim voćnjak u Ljubinju i hladnjača u Berkovićima, firma za proizvodnju peleta, itd.

Vlada je 25. marta prošle godine smijenila Vučetića sa direktorske pozicije u preduzeću „Nikola Tesla“. Nikada nisu objavljeni zvanični razlozi za njegovu smjenu, niti finansijski izvještaji „Nikole Tesla“.

(Kliker.info-Capital)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku