hamburger-icon

Kliker.info

Špirić : Bog me ubio ako vi u Sarajevu ne proizvedete otcjepljenje RS

Špirić : Bog me ubio ako vi u Sarajevu ne proizvedete otcjepljenje RS

14 Septembra
04:32 2008

O Bosni i Hercegovini se ne može govoriti kao o nekoj sivoj zoni, propalom projektu koji je osuđen na neuspjeh, a naročito se ne može govoriti kako je ovdje nemoguće izgraditi velike kompanije i stvoriti jake poslovne ljude.Jer, brojni građani BiH vode biznis koji se može nositi s regionalnom konkurencijom i nadjačati je. Upravo oni demantiraju sve one koji žele da BiH unaprijed proglase besperspektivnim prostorom.
 
Na koji način stranci mogu pomoći u pregovorima o reformi Ustava?

– Oni su dobrodošli u stručnom, ali ne i u političkom smislu. Njihovo političko uplitanje uvijek je stvaralo veću neizvjesnost nego pomake. Doprinijeli su stvaranju žabokrečine kad je ustavna priča u pitanju. Iskoristili su nezrelost bh. političkih elita i od BiH kad im šta zatreba, prave brod Baunti. Našu zemlju pretvorili su u međunarodnu laboratoriju za projekte izvan BiH, a to je rezultat činjenice da politička elita nije na visini zadatka da odgovori izazovima koji stoje ispred BiH.

Koja to politička elita nije spremna za izazove. O kome konkretno govorite?

– Bošnjačka politička elita očekuje da će stranci ponuditi ustav koji bi trebao da ih nasmije i otvori srce da kažu: to je BiH kakvu zamišljamo. Oni gube vrijeme, to se neće desiti. Zato umjesto sa strancima, trebaju pričati s ljudima koji žive u BiH – sa Srbima i Hrvatima. Da su i pola vremena utrošenog u razgovore s raznim ambasadorima proveli sa mnom, napravili bi bar milimetar pomaka. Stranci su izgradili elitu koja misli da je sve snažnija što više vremena provede s njima. To je odrođena elita od potreba građana i to je ćorsokak za uspjeh BiH.

Šta Vaš stranački lider Milorad Dodik to radi na uspjehu BiH?

– Način na koji se izjave Dodika dočekuju u Sarajevu su snažan doprinos neuspjehu ove zemlje. Dodik se treba prihvatati kao partner s kojim se treba ozbiljno razgovarati, a ne ozbiljno ga optuživati i mislim da što ga više optužuju, da se time sve više stvara osjećaj kod Srba i RS da oni nisu poželjni u BiH. Plašim se da time ne otjeraju RS iz BiH.

I Dodik, naravno, koji je poznat po isključivim, nerijetko i prijetećim porukama…

– Dodik nije neprijatelj, već bitan partner za uspjeh BiH. Kada se shvati u Sarajevu da je on, s obzirom na politički rezultat koji ima, nezaobilazan, a ne faktor protiv kog se treba boriti, sve će ići mnogo lakše. Nemoguće je da je bolji prijatelj BiH neko izvan zemlje od Dodika koji u njoj živi.

A što je Dodik nepoželjan partner? Ako se misli da će se uspjeh BiH graditi na traženju krivca, a ne rješenja, to znači da političari još spavaju u ranim devedesetim godinama. To je opasnost za BiH, jer te elite nisu napravile iskorak ka budućnosti. Dodik je napravio taj iskorak još tokom rata, kada su mnogi jurišali na razne strane. I to ga razlikuje od ostalih.

Taj iskorak se baš i ne da primijetiti kroz njegove posjete i zalaganja za puštanje na slobodu osuđenog ratnog zločinca Biljane Plavšić. Kako na to gledate?

– Gledam na to kao na lični odnos Dodika prema Biljani Plavšić, a za ostalo pitajte njega.    Sanja Škuletć (avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku