hamburger-icon

Kliker.info

Specijalni tužilac ipak mora na užarenu klupu : Robert Mueller svjedoči u Kongresu 17. jula nakon obavezujućih poziva

Specijalni tužilac ipak mora na užarenu klupu : Robert Mueller svjedoči u Kongresu 17. jula nakon obavezujućih poziva

26 Juna
06:05 2019

Specijalni tužilac Robert Mueller pristao je da narednog mjeseca svjedoči na otvorenom pretresu pred Odborima za pravosuđe i obavještajna pitanja u Predstavničkom domu.

Kako javlja Glas Amerike predsjednici ta dva odbora, kongresmeni Jerrold Nadler  i  Adam Schiff, koji su mu uputili obavezujući poziv da svjedoči, objavili su da će se Mueller  pojaviti pred njihovim odborima 17. jula i da im je, kao i svim Amerikancima, drago što će čuti njegov iskaz.

Mueller  je skoro dvije godine vodio istragu ruskog miješanja u američke predsjedničke izbore 2016. i navode da je predsjednik Trump ometao pravdu pokušavajući da zatvori tu istragu .

Specijalni tužilac objavio je izvještaj, čija je redigovana verzija javno objavljena u aprilu. U njemu je zaključeno da Trumpov izborni štab nije bio u dosluhu sa Rusijom tokom izbora, ali nije izveden zaključak po pitanju opstrukcije pravde.

Trump je oštro kritikovao cijeli  proces, nazivajući ga “lovom na vještice.”

Mueller  je jedini javni komentar do sada iznio na konferenciji za medije u maju, na kojoj je pročitao svoje saopštenje ali nije odgovarao na pitanja novinara. Istakao je da njegov izvještaj govori za sebe, savjetovao svima da ga pročitaju u potpunosti i rekao da ne smatra da više ima potrebe da govori o tom izvještaju i svojoj istrazi.

Jerrold Nadler  i Adam Schiff  su uputili obavezujuće pozive Muelleru  da svjedoči, objašnjavajući da, iako razumiju želju specijalnog tužioca da svi pročitaju njegov izvještaj, javnost zaslužuje da čuje direktno od njega ne samo o zaključcima već i samoj istrazi.

“Amerikanci zahtjevaju da čuju direktno specijalnog tužioca da bi razumjeli šta su on i njegov tim istraživali, otkrili i zaključili o ruskom napadu na našu demokratiju, o prihvatanju i korišćenju te pomoći od strane Trumpovog tima i o opstrukciji istrage o tom napadu koju su vršili sam predsjednik Trump i njegovi saradnici”, naveli su Nadler i Schiff.

Predsjednik Trump na Twitteru je reagovao na vijest komentarom: Maltretiranje predsjednika!

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku