hamburger-icon

Kliker.info

Sorensen nije uspio ujediniti stranke iz FBiH: Po rješenje u Budimpeštu

Sorensen nije uspio ujediniti stranke iz FBiH: Po rješenje u Budimpeštu

31 Oktobra
02:48 2013
Sedam sati u Parlamentu BiH nije bilo dovoljno predstavnicima stranaka iz Federacije BiH da pronađu konačno rješenje za implementaciju presude Sejdić-Finci. U tome im nije mogao pomoći ni specijalni predstavnik EU u BiH i šef Delegacije EU Peter Sorensen, iako je održao školski čas prvo sa strankama sa hrvatskim predznakom, a potom i sa bošnjačkim predstavnicima. Razgovori će biti nastavljeni sutra u Budimpešti, uz prisustvo Evropskog komesara za proširenje Štefana Fülea.

Zapeli na detalju
 Zlatko Lagumdžija, lider SDP-a je nakon sastanka kazao da su tokom razgovora elaborirani razni modeli koji su do sada bili na stolu. – Nadamo se da ćemo sutra imati nešto konkretno da vam kažemo, kazao je Lagumdžija. Bakir Izetbegović, zamjenik predsjednika SDA, kazao je da je model "otprilike dogovoren", ali da ima jedan detalj na koji su potrošili najviše vremena. – Nismo uspjeli da oko tog detalja približimo stavove. O čemu je riječ, ne možemo sada govoriti, kako bi sačuvali čitav pregovarački proces. Ništa nije izvjesno, ali smo definitivno napravili ogroman iskorak. Zapeli smo na vrlo teškom detalju i ostaje da vidimo može li on biti riješen u Budimpešti uz pomoć Evrope, istakao je Izetbegović. Fahrudin Radončić, lider SBB-a BiH kazao je da je novost što su tokom razgovora SDP, SDA i SBB imali jedinstven stav, ali da o detaljima ne može govoriti. "Mislim da smo napravili mali iskorak, vidjet ćemo šta će biti u Budimpešti", naglasio je Radončić.

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović je istakao da su jučerašnji sedmosatni razgovori bili konstruktivni, ali da osnovni problem, kamen spoticanja ostaje nemogućnost dogovora oko toga da jedan narod drugome ne bira člana Predsjedništva BiH.- Ako želimo evropski put BiH, a toliko smo blizu, ne može dalje biti ucjenjivanja oko modela koji smo ustanovili, da jedan narod ne bira drugome predstavnike u Predsjedništvu BiH. To više ne smije biti prepreka, ponudili smo dovoljno rješenja da jedan od njih izaberemo i definitivno otvorimo put ka EU. Nadam se da ćemo naći snage da dođemo do konačnog rješenja, a ključ svega je da jedan narod neće birati dva predstavnika u Predsjedništvu, kazao je Čović. "Mislim da je ključ svega da još nismo razumijeli dovoljno dobro kakva je BiH i ako smo jednom kazali jedni drugima da jedan narod neće birati drugima člana Predsjedništva, onda to moramo sprovesti, to smo i u Bruxellesu potpisali", rekao ej Čović.

U vrijeme trajanja sastanka mediji su na razne načine došli do saznanja da je prijedlog Evropske komisije bio da prvi član Predsjedništva BiH iz Federacije bude onaj koji je dobio najveći broj glasova na izborima, a drugi pobjednik u pet kantona gdje prvi nije osvojio većinu glasova. U ovaj prijedlog HDZBiH želio je ugraditi i odrednicu da drugi član Predsjedništva BiH bude onaj koji je apsolutni pobjednik u jednom od navedenih pet kantona, na šta, navodno, nisu pristali lideri bošnjačkih partija. Međutim, nakon sastanka Čović je demantirao ove navode, kazavši da o tome uopće nije bilo priče. Upitan da li je i dalje optimističan, kazao je da je to bio do nekih 17 sati, dodavši: "Bojim se da je smetnja još uvijek volja jednog dijela nas i neiskrenost, jer neki vide ove razgovore kao šansu za iduće izbore. Danas smo čuli poruke nekih koji kažu da smo definitivno stavili u stranu neke modele, spriječili crtanje karata…Toga i nije bilo u dogovoru. Ko god misli uhvatiti dva poena na idućim izborima koji su tek za godinu dana, udaljava nas od rješenja".  Prema riječima Martina Raguža predsjednika HDZ-a 1990 dan nije bio uzalud potrošen jer su se stvarale povijesne odluke za BiH.

Bez nametanja izborne volje
– Vjerujem da predanost i istrajnost Evropske komisije i naša spremnost da već sutra nastavimo razgovore izvan BiH pokazuje da se mi krećemo naprijed, bez obzira što, nažalost, još uvijek nismo postigli dogovor. Mi smo u Bruxellesu potpisali da trebamo otkloniti diskriminaciju i omogućiti svima da budu kandidirani i birani, bez obzira da li su konstitutivni ili se ne izjašnjavaju, ali isto tako trebamo otkloniti legitimnu zabrinutost da se ne nameće izborna volja. Mislim da smo blizu, da trebamo biti uporni, dogovor je potreban i svi trebamo dati doprinos i otkinuti malo od svojih zahtjeva da dođe do dogovora, istakao je Raguž, naglasivši da je svaki razgovor korak u tom sjeru, a ne korak unazad. "Odlazak u Budimpeštu doživljavam kao otvaranje nove stranice za BiH, kako ne bi ostali jedina crna rupa u Evropi. Uvjeren sam u pozitivne vijesti", zaključio je Raguž. (Kliker.info-Oslobođenje)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku