hamburger-icon

Kliker.info

Sonja Biserko tvrdi : Vrh Srbije stoji iza hapšenja Nasera Orića!

Sonja Biserko tvrdi : Vrh Srbije stoji iza hapšenja Nasera Orića!

13 Juna
07:06 2015

biserkosonja1113Mnogi su očito olako shvatili upozorenje koje je Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, iznijela u razgovoru s autorom ovih redaka u martu prošle godine, kada je kazala da će Srbija nastaviti svoju strategiju proganjanja i procesuiranja građana Bosne i Hercegovine te da neće odustati od slučaja “Orić”, “Dobrovoljačka” ili “Tuzlanska kolona”.

Nalog za hapšenje

Jednako tako, Biserko je i danas odlučna u tvrdnji da iza hapšenja Orića u Ženevi stoji vrh države Srbije.

– Imate optužnicu, nalog za hapšenje i Interpolovu potjernicu koju izdaje država. To nije došlo nezavisno od neke institucije. Ima naša politika, naše tužilaštvo, prema tome, to jeste akt države – kaže Biserko.

Kazali ste mi jednom prilikom da je Orić Srbiji važan da bi se izjednačila i relativizirala odgovornost za Srebrenicu. Šta je, prema Vama, u pozadini posljednjeg hapšenja?

– Srbija uvijek u rezervi ima te optužnice. Svaki put kada je ona pod nekim pritiskom, ona ih aktivira da bi pokazala da su i druge strane involvirane i da imaju istu odgovornost kao i ona. Moguće je da se sve ovo dešava zbog rezolucije o Srebrenici koju najavljuju u Vijeću sigurnosti UN-a povodom 20 godina od genocida u tom gradu. Pa se sada aktivira potjernica protiv nekoga ko je bio aktivan u samoj Srebrenici.

Mislim da Srbija pokušava spriječiti rezoluciju o Srebrenici. Ali, rezolucija, ako bude usvojena, prosto je podsjećanje na zločin, podsjećanje ne samo Srbije nego cijelog svijeta, da svijet ništa nije uradio i da su se u međuvremenu desili brojni drugi genocidi. Srebrenica je postala jedna vrsta paradigme.

Dan sjećanja

Zašto je ta rezolucija problem za Srbiju?

– Srbija bi morala najzad shvatiti da ima nekakvu ozbiljnu moralnu odgovornost zbog Srebrenice, što je, uostalom, naznačeno i u presudi Međunarodnog suda pravde. To ona, naravno, nije uzimala u obzir, kao što nije uzimala Rezoluciju Evropskog parlamenta koji je predložio da se 11. juli uzme kao Dan sjećanja na Srebrenicu.

Znači, to je mnogo šira akcija, ne obuhvata samo Srbiju nego svijet, i to je sjećanje na nešto što pripada cijelom svijetu. Nažalost, srpska politička elita to ne razumije i uvijek sebe gleda kroz neki viši doživljaj. To, istovremeno, govori koliko oni nisu sposobni da se s time suoče. Pogotovo aktuelna vlast koja je bila na vlasti i kada se to tamo dešavalo.

Zašto slučaj “Orić” baš sada i uoči obilježavanja godišnjice? 

– Srbija nije odustala ni od jedne optužnice. Ni od “Dobrovoljačke”, “Tuzlanske kolone”, ali ni od ostalih slučajeva. Ona, prosto, time manipulira u domaćoj javnosti i drži, uz tu temu, otvoreno pitanje: ko je počeo rat. Jer, tim optužnicama, pogotovo za “Dobrovoljačku” i “Tuzlansku kolonu”, oni žele optužiti bosansku stranu da je počela rat protiv JNA, što nije tačno. Ali, mnogi su neupućeni, pogotovo u Srbije. Jer, niko ne zna te činjenice i hronologiju događaja, što je užasno važno, pogotovo da se nakon toliko vremena neke stvari stave na svoje mjesto.

Region je nestabilan

Hoće li ovo izazvati tenzije u regiji i kome to još treba u rovitim vremenima na Balkanu?

– Mislim da je region nestabilan. Sve naše političke elite nisu sposobne da se nose s problemima i onda uvijek unose nekakve teme iz prošlosti koje su katalizator te nestabilnosti i nesigurnosti. Tu mislim na Kumanovo i na sve čemu smo do sada i posljednjih mjeseci svjedočili. To je samo osvjetljavanje situacije u svakoj našoj zemlji i istovremeno povezanost svih tih realnosti u tim zemljama, povezanost svega što se događa. Krajnje je vrijeme da se region solidarno okrene suštinskim problemima.

Faruk Vele (Avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku