hamburger-icon

Kliker.info

Sonja Biserko : I Tadić i Koštunica zagovaraju podjelu BiH

Sonja Biserko : I Tadić i Koštunica zagovaraju podjelu BiH

05 Jula
10:29 2007

Predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava Srbije Sonja Biserko ne štedi riječi kritike na račun aktuelne vlasti u Srbiji, Srpske pravoslavne crkve, znatnog dijela inteligencije našeg istočnog susjeda, ali i čelnika RS. Ona ih optuţuje za pothranjivanje opasne iluzije o ujedinjenju svih srpskih zemalja, koja je vojno poraţena 1995. godine, nakon Dejtonskog sporazuma i "Oluje" u Hrvatskoj, ali se i sada odrţava i podrţava aktivnostima i istupima viđenijih ljudi Beograda (i Banje Luke). – Srbija je poražena, ali ideolozi srpskog nacionalnog projekta i dalje imaju iluziju da ăe biti ostvareno ujedinjenje srpskih teritorija. Ta priča postaje aktuelnija kako se pribliţava rasplet statusa Kosova – kaţe Biserko u razgovoru za "Dnevni avaz".

Kako je to moguće?
– Pa, glavni ideolozi i dalje su vrlo aktivni. Ta ekipa: Ćosić, Ekmečić i drugi, ima svoj podmladak koji nosi tu ideju. Njihove teze prenose se u medijima na ovaj ili onaj način.

Kakvom vidite poziciju Beograda kada je BiH u pitanju?

– Deklarativno, pod pritiskom međunarodne zajednice, podrţava se cjelovitost BiH. No, kada je Kosovo došlo na red, Dodik i RS počeli su intenzivno prijetiti referendumom o nezavisnosti ako Kosovo dobije samostalnost. To je rezultat, dakle, instrukcije iz Beograda i ona se vidi još od 5. oktobra kada Koštunica govori o tome da je Drina rijeka "koja spaja narod", da "nije normalno da srpski gradovi postoje u inostranstvu"… To je kontinuitet njegove politike koja je vrlo eksplicitna kada je RS u pitanju.

Koštunica i SPC, prema Vama, glavni su generator i promotor velikosrpske ideje?

– Da. Ali ne samo oni. Veă sam spomenula mlađu generaciju intelektualaca koja je isto tako vrlo agilna.

A Tadić?

– On je u ovom trenutku više angaţiran na podjeli Kosova. Morate paţljivo čitati šta ti ljudi, uključujuăi i Tadiăa, govore i pišu. Tu morate uzimati u obzir tekstove koji su objavljivani, a ne samo najnovije izjave koje su vrlo često umivene u skladu s očekivanjima međunarodne zajednice. Ona od Tadiăa očekuje izjave koje ăe iăi u pravcu normalizacije odnosa sa BiH. Ne mislim da su te izjave iskrene.

Odnos snaga

Spomenuli ste promjenu odnosa snaga u međunarodnoj zajednici. Na šta mislite?

– Neki srpski ideolozi još vjeruju da ăe se probuditi Rusija i vratiti se na poziciju megasile. Kada se to desi, onda ăe Rusija biti uz Srbiju i pomoăi joj u ostvarenju sna o ujedinjenju. To je opasna iluzija. Problem, međutim, jeste u tome što je BiH de facto etnički podijeljena i Srbi iz toga vuku energiju i pothranjuju iluziju o eventualnoj podjeli BiH.Zato, kada se riješi status Kosova, međunarodna zajednica morat ăe se vratiti BiH, početi je uređivati po principima na kojima ona počiva, čime ăe biti relativizirana kako RS, tako i ukupna etnička podijeljenost BiH. Ovako uređenje BiH blokira svu konstruktivnu energiju i onemoguăava njeno funkcioniranje kao normalne, demokratske i evropske drţave.

Zašto je to bitno?

– Uređenje BiH je, praktično, uređenje Balkana. Njegovi problemi ne mogu se rješavati etničkim principima, jer su oni protivni civilizacijskim dometima Evrope našeg doba. EU, s druge strane, insistira na priključenju i gubljenje vremena je dalje potenciranje bukvalnog shvatanja i interpretiranja Dejtona. Taj sporazum donio je mir, a treba dovesti do integriranja BiH u međunarodnu zajednicu. Sada smo svjedoci napora međunarodne zajednice da se Dejton revidira i jedan takav pokušaj propao je prošle godine tokom nastojanja da se Ustav BiH promijeni.

Jako ste kritični prema ponašanju međunarodne zajednice u BiH…

– Ona je napravila i pravi mnogo grešaka. Sada, naprimjer, izjednačavaju Bošnjake, koji ţele reintegraciju BiH i pravljenje normalne drţave, s onima koji se bore za podjelu BiH. Stranci tu nastoje naći sredinu, a ne znam šta bi ona mogla biti, ako nije BiH kao cjelovita, demokratska drţava uređena prema evropskim standardima građanskog društva.

Dodik je vazal Beograda

– U posljednjih nekoliko mjeseci, Milorad Dodik je u više nego vazalnom odnosu prema Beogradu. Učestvovao je u izbornoj kampanji u Srbiji podupiruăi Koštunicu. Vi bolje od mene znate da je Dodik neko vrijeme slovio za demokratsku snagu u RS, čak je imao – uvjerena sam – odobrenje da nastupi oštrije kako bi privukao što više glasova. Očito je da je u tome pretjerao, a sada više nije ni prestajao s nacionalističkom retorikom. Kao da ide do kraja u toj nacionalističkoj retorici, slijepo slijedeăi instrukcije Beograda. Za njih je, izgleda, ovo prilika one vrste – "sad ili nikad!" – ističe Biserko.   Sead Numanović (avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku