hamburger-icon

Kliker.info

Sonja Biserko bez dileme : Vojislav Šešelj je simbol etničkog čišćenja

Sonja Biserko bez dileme : Vojislav Šešelj je simbol etničkog čišćenja

12 Novembra
16:02 2014

biserkosonja1113Predsjednica Helsinškog odobra za ljudska prava Sonja Biserko izjavila je da je lider SRS Vojislav Šešelj simbol etničkog čišćenja.
Biserko je dodala i da je zabrinjavajuće što se njegov povratak prikazuje na “reduciran način”, bez govora o zločinima zbog kojih mu je suđeno. “Vojislav Šešelj je bio simbol etničkog čišćenja, pljački, Slobodan Milošević je bio projektant, ali on je bio operativan na terenu kada su protjerivani Hrvati iz Srema, kada su pravljeni spiskovi nepodobnih osoba,” rekla je Biserko novinarima na skupu “Otpor ekstremizmu” u Beogradu.

Ona je ukazala da se o povratku Šešelja govori samo na dva načina – da se vraća kao žrtva Haškog tribunala, ali i kao dio “paranoične slike” da će destabilizovati Vladu Srbije.Prema njenim riječima, niko se nije osvrnuo na to koliko je Šešelj odgovoran zašto nema presude suda u Hagu.

“On je uočio sve slabosti Haškog tbinula, ali odgovoran je i sud jer nije uspio da završi slučaj na pravi način izricanjem presude, što je za nas, ali i region veoma važno”, rekla je Sonja Biserko.Predsjednica Odbora za evropske integracije i međunarodnu saradnju u Skupštini Vojvodine Maja Sedlarević izjavila je da je užasava relativizacija povratka Šešelja, gdje je on predstavljen kao žrtva.

“Dolazim iz Hrtkovaca i dobro pamtim šta je Šešelj radio, pamtim moje komšije Hrvate koji su morali da se vrate u Hrvatsku”, rekla je na skupu Maja Sedlarević.Predsjednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Dinko Gruhonjić ocijenio je da takav način predstavljanja Vojislava Šešelja pokazuje da se društvo pomirilo sa ekstremizmom.

“Izgleda da će se Šešelj provući bez presude i kakve to veze ima kada je predsjednik države Tomislav Nikolić, premijer Aleksandar Vučić, predsjednica parlamenta Maja Gojković, visoki funkcioner Igor Mirović”, rekao je on.Dodao je da su to ljudi koji su zagovarali “ubijanje kao legitiman način dijaloga sa susjedima” i koji sada treba da vode Srbiju u Evropu.

Haški tribunal odobrio je prošle sedmice privremeno oslobađanje lidera radikala Vojislava Šešelja iz humanitarnih razloga, zbog njegove bolesti, kako bi mogao da nastavi liječenje u Beogradu.Šešelj je danas oko 13 h došao u Beograd.Šešelj je bio u pritvoru Tribunala od 24. februara 2003. kada se dobrovoljno predao, odmah pošto je protiv njega objelodanjena optužnica za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-93. (Kliker.info-B92-Tanjug)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku