hamburger-icon

Kliker.info

Sonja Biserko bez dileme : Mape se crtaju u Beogradu, Dodik ih samo eksponira

Sonja Biserko bez dileme : Mape se crtaju u Beogradu, Dodik ih samo eksponira

30 Maja
05:41 2019

Osnivačica i predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko  gostovala je emisiji Pressing TV N1 urednika i voditelja Amira Zukića i tom prilikom istakla  da je Milorad Dodik svoju politiku radikalizovao od 2008. godine, od kada radi na rasturanju institucija BiH.

S druge strane, često crtanje mapa i karata u javnim istupima ocijenila je kao potez koji on samo eksponira, ali da se te mape crtaju u Beogradu.

Zašto se sudbina BiH povezuje sa statusom Kosova?

“Ima jedan slogan koji se često pojavljuje pred našim ministarstvom, ‘ako Kosovo nije Srbija – ni Republika Srpska nije Bosna’. To je suština te politike. Oni žele iz nezavisnosti Kosova dobiti Republiku Srpsku. To je od početka u igri, a to je nemoguće. Nadam se da neće moći ni u budućnosti. Sve ove godine, od Dejtonskog sporazuma do danas, Srbija vodi sistematsku politiku i strategiju koju je definisala 1997. godine, kada je rečeno: OK, Dejtonski sporazum nije po našoj volji, ali je najbolje što smo mogli dobiti. Da bi je sačuvali – treba sprečiti povratak nesrba u RS, u čemu su uspeli, i ekonomski i kulturno integrisati RS u srpski prostor. I u tome su umnogome uspeli.”

Potencira se i Sporazum o specijalnim vezama između Srbije i Republike Srpske.

“Da, uporište koje nalaze u Dejtonskom sporazumu je u funkciji ove strategije iz Beograda koja je na delu od 1997., a koja je ponovo redefinisana Strategijom za dijasporu iz 2011. Memorandum II, tačno se navodi kojim koracima treba zaokruživati taj kulturni i duhovni prostor i čekajući na momenat kada će BiH sama od sebe da se raspadne, jer je nefunkcionalna, što dnevno pominje i Dodik i političari iz Srbije. Doduše ne Vučić, on ponavlja da je integritet BiH. Sve ono što ide dalje – pokazuje da oni čekaju taj trenutak.”

Memorandum II – da li on znači da politički vrh Srbije nije odustao od ideje Velike Srbije?

“Ne. Nije, nažalost. To se očituje kroz razne dokumente, izjave, politike, mere koje poduzimaju dnevno. Istovremeno govore i o vraćanju Crne Gore u unutrašnji okvir, Crnu Goru tretiraju kao unutrašnje pitanje. Vučić je to pomenuo u ekspozeu pre dva dana. Vidi se to na pritisak na Crnu Goru.”

Dodik je na nedavnom – ponovnom crtanju karata na Balkanu uvrstio i Crnu Goru?

“To nije njegova mapa. Ona se crta u Srbiji, u Beogradu. On to samo eksponira da bi svi znali o čemu se radi. Nije tajna šta radi Srbija i elita. To je sve napisano, samo se treba pratiti. Zvanična Srbija je za članstvo u Evropskoj uniji, ali nije pokzala spremnost za otvorena poglavlja da provede reforme koje bi je kvalifikovale za članstvo u EU. Naravno, EU do sada nije dovoljno obraćala pažnju na društvo bez kojeg nema reformi. Ona je bila skoncentrisana na Vučića jer je smatrala da će u jednom momentu on priznati Kosovo, jer je to glavni prioritet”, kazala je Biserko.

Podijeli

2 0 komentara

 1. FAJTER
  FAJTER 30 Maja, 08:54

  ŠTO JE VIŠE EKSPONIRATE TO VAM JE MANJE BOSNE,JER JE TO PERSONA KOJA JE HODAJUĆE ZLO. TO JE OLIČENJE NAJCRNJE JUGOSLOVENŠTINE KOJA JE DOVELA DO PROPASTI DRŽAVE U KOJOJ JE VAMA MUSLIMANIMA BILO NAJBOLJE,A SAD I DOK JE SVIJETA I VIJEKA VAM VIŠE NEĆE BITI,JER STE UGRIZLI RUKU KOJA VAS JE PODIZALA I OČUVALA POSLIJE ODLASKA TURAKA SA OVOG PROSTORA A TO SU SRBI. TA VAS MRZI I NEMA NIŠTA ŠTO BI JE VEZALO ZA VAS A BOGAMI I NAS SRBE,JER U BOGA NEVJERUJE ALISVE MRZI SAMO ŠTO NAS SRBE MRZI MALO VIŠE OD VAS. ZATO KAŽEM DA JE NE FORSIRATE JER ĆE TO BITI KOBNO PO VAS

  Odgovori
 2. Casper
  Casper 30 Maja, 11:12

  Niko nece s vama da se druzi osim fasiste orbana. Racunaj!

  Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku