hamburger-icon

Kliker.info

Šokantno otkriće : Srbija kreditirala proboj PINK-a na tržište BIH!

Šokantno otkriće : Srbija kreditirala proboj PINK-a na tržište BIH!

30 Maja
15:15 2016

pinkSrbija je 2005. godine osnovala Agenciju za osiguranje i finansiranje izvoza (AOFI) a jedan od značajnijih korisnika ovih sredstava je i Televizija PINK koja je dobila kredit za osvajanje medijskog tržišta regije, uključujući i BiH.

Nekadašnji ministar finansija Srbije Mlađan Dinkić svojevremeno je rekao da se povoljni krediti ove Agencije neće davati bilo kome već samo potvrđenim izvoznicima, a među takve je uvrštena i Televizija PINK Željka Mitrovića koja u BiH preko vlastitih 50-ak tv kanala izvozi različite televizijske sadržaje, među njima i one informativnog i propagandnog karaktera.

Centar za istraživačko novinarstvo Srbije objavio je podatke iz dva ugovora koji su dugo skrivani od javnosti, iz kojih je vidljivo da iza pohoda PINK-a na tržište BiH stoji država Srbija!

Prvi ugovor pokazuje da je u augustu 2014. godine srbijanska državna Agencija AOFI Pinku izdala garanciju do iznosa od 2,5 miliona eura u korist AIK banke. Drugi ugovor sklopljen je nekoliko mjeseci kasnije, u decembru.Pink tada od AOFI-ja dobija kredit od 1,4 miliona eura, kojim je omogućeno finansiranje ugovora ove firme sa preduzećima BH Telecom iz Sarajeva i MTEL iz Podgorice.

Ostaje sporno pitanje gdje je PINK potrošio taj novac, budući da prema pouzdanim saznanjima Slobodne Bosne, BH Telecom nije dobio ni jednu marku za potpisani ugovor s PINKOM. Upravo obrnuto, na temelju ovog ugovora BH Telecom svakog mjeseca plaća Mitrovićevom PINKU oko 280 hiljada KM, odnosno jedan euro po svakom korisniku usluge MOJA TV. Trenutno BH Telecom ima oko 124 hiljade korisnika, te svakog mjeseca PINKU plaća 124 hiljade eura, odnosno oko 280 hiljada KM!

Već smo ranije pisali da je ovaj ugovor ispred BH Telecoma potpisao nekadašnji direktor Hamdo Katica, po koga je Mitrović u Sarajevo poslao privatni avion.

S Katicom je tada za Beograd otputovao i bivši vlasnik kablovskog operatera HS Enes Hajdarević, koji je u međuvremenu prodao svoju tvrtku srbijanskom tajkunu Draganu Šolaku, suvlasniku Telemacha.

Mitrovićev PINK, od svog osnivanja do danas, ostao je blizak svakom vladajućem režimu u Srbiji. Danas je glasnogovornik Vučićevog režima jednako kao što je ranije bio u funkciji propagande balkanskog kasapina Slobodana Miloševića i njegove supruge Mire Marković koja je, uostalom,   Mitroviću i omogućila munjevitu medijsku ekspanziju najprije u  Srbiji a kasnije u na prostoru ex Jugoslavije.

Ugovor između Mitrovićevog PINK-a i BH Telecoma višestruko je sporan i štetan za medijsko tržište BiH. Naime, PINK preko svojih 50-tak kanala u BiH emitira i veliki broj informativnih emisija upitne vjerodostojnosti ali i  komercijalnih oglasa na čiji prihod ne plaća porez u BiH (17 posto PDV-a) ćime izravno potkopava reklamnu industriju BiH i nezavisne izdavače koji su suočeni s nelojalnom konkurencijom iz Srbije.

Svi komercijalni oglasi koje PINK iz Beograda emitira u BiH, morali bi se “zatamniti” ali to PINK ne čini jer ga na to ne obavezuju odredbe ugovora koji je ispred BH Telecoma velikodušno (i besplatno!?) potpisao Hamdo Katica.

(Kliker.nfo-Slobodna Bosna)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku