hamburger-icon

Kliker.info

Šokantni rezultati istraživanja : Trećini mladih muškaraca u Njemačkoj prihvatljivo je udariti partnericu

Šokantni rezultati istraživanja : Trećini mladih muškaraca u Njemačkoj prihvatljivo je udariti partnericu

12 Juna
06:20 2023

Trećina mladića u Njemačkoj smatra prihvatljivim nasilje nad ženama, pokazalo je novo istraživanje koje je naručila dobrotvorna organizacija za djecu Plan International Germany. Rezultate je objavio Westdeutsche Allgemeine Zeitung.

Grupa od 1000 muškaraca i 1000 žena u dobi od 18 do 35 godina iz cijele Njemačke odgovorila je na pitanja iz online upitnika.

34% muškaraca iz te dobne skupine priznalo je da je u prošlosti bilo nasilno prema svojoj partnerici kako bi im “usadili poštovanje”. 33% je reklo da smatra da je prihvatljivo ako im se povremeno “omakne” pa tokom svađe udare partnericu.

U dijelu upitnika koji istražuje stavove prema okrivljavanju žrtve i dvostrukim standardima, 50% muškaraca je odgovorilo da ne bi željeli vezu sa ženom koja je imala mnogo seksualnih partnera, dok se 20% ispitanih žena složilo s tom tvrdnjom.

Podjela poslova u kućanstvu

Istraživanje je također pokazalo da se očekivanja unutar veze uvelike razlikuju između muškaraca i žena.

Nešto više od polovice muškaraca, njih 52%, željelo je vezu u kojoj bi oni zarađivali većinu novca, a žena bi bila zadužena za brigu o djeci i kućanskim poslovima.

Više od dvije trećine intervjuiranih žena nije se složilo s ovom idejom te žele ravnopravna partnerstva i zajedničko donošenje odluka.

Malo manje od polovine ispitanika, njih 48%, izrazilo je odbojnost prema javnom iskazivanju homoseksualnosti. Kažu da se zbog toga osjećaju “uznemireno”.

“Ovo se hitno mora promijeniti”

Njemačka Savezna organizacija za jednakost kaže da su otkrića “šokantna”. “Prema istraživanju Plan International Germanyja, svaki treći mladić smatra nasilje nad ženama ‘prihvatljivim’. Ovo se hitno mora promijeniti!” objavili su iz organizacije.

Karsten Kassner iz Federalnog foruma muškaraca, grupe koja se zalaže za rodnu ravnopravnost, također je pozvao na promjene. Kaže da je “problematično da trećina ispitanih muškaraca trivijalizira fizičko nasilje nad ženama”.

Prema podacima njemačke policije, 115.000 žena u Njemačkoj bile su žrtve partnerskog nasilja 2021. godine. Njemačka također ima jednu od najviših stopa femicida u Europi, a taj problem se dodatno pogoršao tokom pandemije.

(Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku