hamburger-icon

Kliker.info

Šokantna priča o “čuvarima zakona” u Hercegovini : Koga čuvaju ‘Unutrašnji organi’: poredak ili kriminal?

Šokantna priča o “čuvarima zakona” u Hercegovini : Koga čuvaju ‘Unutrašnji organi’: poredak ili kriminal?

01 Juna
06:30 2018

Mup HNK-a već godinama ne funkcioniše. Razloge treba tražiti u nelegalno postavljenom policijskom komesaru, evidentnoj politizaciji rada ove institucije kako od HDZ-a tako i od SDA te mogućoj pojavi kriminaliteta i korupcije u okviru samih policijskih službenika.

Podsjećamo, Kantonalni sud u Mostaru je sredinom jula 2017. god. donio pravosnažnu i izvršnu presudu prema kojoj je Ilija Lasić nelegalno imenovan na poziciju policijskog komesara HNK 2014. godine. Posljedice nelegalnog imenovanja Ilije Lasića na ovu poziciju od strane HDZ-a ogledaju se u sadašnjoj situaciji u MUP-u.

U Upravi policije tako u ovom trenutku fali 278 policijskih službenika, postojeći policijski službenici nemaju mogućnost unapređenja dok Policijski odbor niti Odbor za žalbe ne postoje. Iz tog razloga u MUP-u nema zapošljavanja kao ni sankcionisanja policijskih službenika.

Informacije o navodnom kriminalu u MUP-u HNK  dostavljene Tužilaštvu BIH

Portal tačno.net u posjedu je zvaničnih dokumenata MUP-a HNK koji su 2015. godine predati Tužilaštvu BIH te službenih zabilješki Granične policije BIH o navodnim kriminalnim aktivnostima inspektora MUP-a HNK Edisa Mušića.

Inspektor policijske stanice za sigurnost saobraćaja u PU Mostar, Edis Mušić se sumnjiči da godinama vrši usluge sigurnijeg prevoza nelegalnih roba i supstanci te obzirom na poziciju na kojoj se nalazi spriječava kontrolu radi vlastite materijalne koristi.

Informacije Odjeljenja za kriminalističko – obavještajne poslove policije MUP-a HNK koje je u tom periodu vodio načelnik Suad Tojaga, a Tužilaštvu BIH uputio tadašnji načelnik Sektora kriminalističke policije Ramiz Hasić, Mušića dovode u vezu sa krijumčarenjem, najčešće cigareta iz BIH u R. Hrvatsku.

Iz dokumentacije MUP-a i Granične policije Edis Mušić se sumnjiči da je sa policijskim službenikom Jusufom Abazom i Goranom Spajićem (Ljubuški) krijumčario cigarete iz BIH u R Hrvatsku. Prema podacima sa njima je povezan i Mirjan Brkić (Ljubuški) koji je 2011. godine uhapšen sa još četrnaest osoba u akciji „Rabi“ zbog sumnje da su se bavili nedozvoljenom trgovinom drogom i cigaretama.

Policija je u toj akciji zaplijenila 5,5 kg marihuane i 3599 šteka cigareta Marlboro. Brkić je prema natpisima medija danas jedan od vlasnika kladionice Williams, a u njegovom posjedu je i nekoliko poslovnih objekata u Makarskoj.

Iz službenih zabilješki Granične policije BIH Spajić, Mušić, Abaza te Brkić državnu granicu u tom trenutku najčešće su prelazili preko prelaza Crveni Grm, Bijača i Orahovlje sa vozilom Toyota Yaris u vlasništvu rent a car kuće „Sam comerce“ iz Crne Gore koje prema saznanjima policije ima ugrađeno duplo dno ispod zadnje klupe.

Cure li informacije iz MUP-a HNK?

Podsjećamo, u okviru akcije „Taksa“ FUP-a, OSE, te MUP-ova HNK, ZE-DO, Srednjobosanskog, Zapadno-hercegovačkog i Kantona 10, 2010. godine uhapšeno je preko 40 osoba zbog osnovane sumnje da su kao pripadnici grupe za organizovani kriminal 2009. i 2010. godine kontinuirano vršili krijumčarenje necarinjene robe, tako što su ilegalno uvozili robu i organizirali distribuciju u BIH i drugim zemljama.

U okviru ove akcije uhapšeni su i policijski službenici PU Stolac Dalibor Jerinić, Mladen Stanković, Zlatko Miočević, Marko Okuka i Boro Bošković.

Prema zvaničnom dokumentu MUP-a HNK Edis Mušić se tereti da je dojavio informacije o pretresima Soldo Marku koji se prema njihovim saznanjima aktivno bavi krijumčarenjem cigareta i prometom opojnih droga. Soldo Marko je Mušiću dao 15.000 EUR-a koje je Mušić čuvao u svojoj kući sve dok Soldo nije bio siguran da on nije dio istrage FUP-a nakon čega Mušić vraća pare. Nedugo nakon toga, Soldo poklanja Mušiću vozilo Golf II koje Mušić prodaje trećem licu.

Sektor kriminalističke policije inspektora MUP-a HNK Edisa Mušića dovodi u vezu i sa „prepakiranjem“ vozila. U tom kontekstu spominje se krađa vozila Golf IV u Zagrebu. Prema navodima policije, Edis Mušić preuzima vozilo od izvjesne braće Čović pripadnika automafije, te sa Ibricom Trnovcem rastavljaju automobil, a dijelove montiraju na drugo razbijeno auto. Vozilo je kasnije prodano Habota Ahmedu čiji sin vozilo razbija u saobraćajnoj nesreći u Stocu. Kako policija navodi, vozilo je ponovo osposobljeno dijelovima sa ukradenih vozila.

Edis Mušić se prema dokumentima iz MUP-a HNK dovodi u vezu sa policijskim službenikom Granične policije Arminom Torlom koji je u akciji „Tref 2“ uhapšen 2014. godine. Obzirom na rodbinske veze Torlo Armina i Mušića, a prema informacijama iz dokumenta, Mušić je urgirao kod Žarka Lakete tadašnjeg pomoćnika direktora Granične Policije, a sadašnjeg načelnika CJB Trebinje, da unaprijedi Torlu.

zarko-laketa-cjb-trebinje

Žarko Laketa – foto trebinjenadlanu.com

O činovanju Armina Torle na poziciju šefa smjene pisao je magazin „Dani“ 2014. godine. Prema njihovim navodima Mušić je u dobrim odnosima sa Laketom kroz „praćenje prolaska pošiljki nekih akciznih roba“.

Po operativnim saznanjima mostarske policije Mušić posjeduje skupocjenu porodičnu kuću sa okućnicom, opremljenu najskupocjenijom opremom i namještajem, vučno vozilo vrijednosti oko 80.000 KM koje je registrovano na firmu “Antiruzi“, odnosno „EURO Part“ doo, za koju je policija raspolagala informacijama da se bave međunarodnom trgovinom droga.

Prema navodima iz dokumenta, sređivanje saobraćajnih kazni te nesmetan prelazak kamiona preko granice, osiguravao je Edis Mušić.

edomusic

Edis Mušić sa kolegama – foto vlada-hnz-k.ba

Također u tom trenutku Mušić je posjedovao Audi A6, Škodu Feliciju, kombi vozilo, Ladu Nivu registrovanu na ime njegovog oca, Škodu Fabiu registrovanu na ime Abaz Kasim, Golf II, gliser… itd. Mušić je po policijskim saznanjima vlasnik i radne mašine „Bager“ koja se u tom trenutku nalazila u Nevesinju kod tadašnjeg zamjenika direktora GP Žarka Lakete kao i mašinu „ULT“ koju za novac eksploatiše građevinska firma HP Investing iz Mostara.

Političke veze i nezavisni odbor za izbor komesara

Odjel za kriminalističko-obavještajne poslove MUP-a HNK navodi da je u periodu prikupljanja obavještajnih informacija i dokaza koji se odnose na inkriminirajuće ponašanje i djelovanje policajca Edisa Mušića, direktno telefonom prema tadašnjem komesaru Amiru Begiću intervenisano od strane Sadika Ahmetovića, u tom periodu Ministar sigurnosti BIH, da se istraga obustavi.

Naime, prema navodima iz dokumenta MUP-a, Edis Mušić je preko svog prijatelja Zijata Mušića, zastupnika u kantonalnoj skupštini HNK i predsjednika skupštinske Komisije za izbor i nadzor rada komesara, vršio pritisak da se na poziciju komandira PS BS PU imenuje Edis Mušić. Kada ova intervencija nije uspjela Edis Mušić je imenovan preko tadašnjeg predsjednika Skupštine HNK Ramiza Jelovca u Nezavisni odbor za ocjenu rada i izbor komesara zajedno sa Ivom Karačićem, Vedranom Škrobićem, Tomom Lučićem, Senadom Droce, Amelom Boloban te Irinom Kolak.

Podsjećamo, procedura za izbor i imenovanje Nezavisnog odbora za izbor i reviziju ponovo je pokrenuta nakon presude Kantonalnog suda po pitanju razrješenja dužnosti aktuelnog komesara Ilije Lasića.

Indikativno je da je Edis Mušić opet kanditat za člana ove komisije ispred bošnjačke komponente.

Ko kontroliše situaciju u MUP-u?

Nekadašnji ministar sigurnosti, Sadik Ahmetović, ove navode iz dokumenta MUP-a  smatra apsurdnim.

„Ne postoji ni jedan policajac kojeg sam štitio ukoliko pogrešno radi svoj posao. Sa Zijatom Mušićem mislim da telefonom nismo nikad razgovarali. Možda smo bili par puta zajedno ali uvijek slučajno u nekom društvu. Sa Amirom Begićem sam se susretao po liniji susreta kantonalnih komesara i ministara. Na sastancima gdje se razgovaralo o sigurnosnom aspektu, a za ovog policajca nikad nisam čuo.“

Iako smo u više navrata neformalno razgovarali sa Zijatom Mušićem do trenutka objave ovog teksta od njega nismo dobili zvaničnu izjavu.

Ministar sigurnosti HNK-a Slađan Bevanda također nije želio odgovoriti na naša pitanja, a Edis Mušić je izjavio da nema dozvolu od Ilije Lasića za razgovor sa medijima. Nezvanično saznajemo da je u trenutku kada smo kontaktirali ministra Slađana Bevandu stiglo usmeno naređenje da nikakve informacije ne izlaze iz MUP-a, a potom su pojedini policijski službenici degradirani na druge pozicije.

vladahnk1

Slađan Bevanda, ministar unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona, Nevenko Herceg, premijer Vlade HNK i Ilija Lasić, komesar MUPa HNK – foto vlada-hnz-k.ba

U tom kontekstu indikativan je i podatak iz dokumenta MUP-a HNK da su se 6. novembra 2014. godine u restoranu tržnog centra Mepas sreli Ministar MUP-a Slađan Bevanda, tadašnji savjetnik ministra Dragan Kolobarda, Zijat Mušić, Ilija Lasić te Edis Mušić. Nakon tog sastanka kreću smjene u PU Mostar.

Podsjećamo, jedna od prvih odluka Ilije Lasića nakon postavljanja na poziciju komesara policije 2014. godine bile su odluke o internom premještanju policijskih službenika. Tim potezima došlo je do potpunog reustroja unutar Uprave policije HNK.

Tako je dotadašnji načelnik PU Mostar Draženko Miletić premješten na radno mjesto načelnika Odjela općeg kriminaliteta u Odjelu kriminalističke policije dok je samostalni inspektor Branko Drinovać s radnog mjesta načelnika Odjela gospodarskog kriminaliteta premješten na radno mjesto načelnika Policijske uprave Mostar. Suad Tojaga je sa radnog mjesta zapovjednika PS SP/BS Mostar, PU Mostar, premješten na radno mjesto načelnika Odjela za kriminalističko obavještajne poslove – Sektor krim. policije dok je Amir Begić, dotadašnji glavni inspektor raspoređen na radno mjesto načelnika Odjela za protueksplozijsku zaštitu u Odjelu uniformirane policije na razdoblje od šest mjeseci.

Znam da smo prekršili zakon ali …

Informacije, kao i popratni službeni akti MUP-a HNK, koji su u posjedu portala Tačno.net predati su Tužilaštvu BIH 10.02.2015. godine na ruke tadašnjeg glavnog tužioca Gorana Salihovića.

goran-salihovic(7)

Goran Salihović

Podsjećamo, Goran Salihović pravosnažno je smijenjen sa pozicije glavnog državnog tužioca. Osumnjičen je za zloupotrebu položaja, nesavjestan rad u službi, a sumnjiči se i za brojne druge neregularnosti koje se tiču predmeta i istraga koje je stornirao i obustavio. Sa Goranom Salihovićem smo razgovarali ali nekadašnji glavni državni tužioc je odbio da nam da zvaničnu izjavu.

Tužilaštvo BIH također nije odgovorilo na naš zahtjev za pristup informacijama koji smo im dostavili 17. marta 2018. U razgovoru sa službenikom za informisanje Tužilaštva BIH rečeno nam je: „Znamo dobro koji su zakonski rokovi ali nekada iz objektivnih razloga ne može da se ispoštuje rok u sekundi”.

Nakon nešto više od mjesec dana odgovor na pitanje da li je istraga po ovom predmetu pokrenuta, nije nam dostavljen.

Predrag Blagovčanin (Tačno)

*Tekst je proizveden u okviru medijskog pool-a Mreže ACCOUNT (Antikorupcijska mreža organizacija civilnog društva)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku