hamburger-icon

Kliker.info

Šokantan rasplet : Rusiji SP 2018. godine, a 2022. – malom, vrućem i bogatom Kataru! (Video)

Šokantan rasplet : Rusiji SP 2018. godine, a 2022. – malom, vrućem i bogatom Kataru! (Video)

02 Decembra
18:32 2010

Svjetsko nogometno prvenstvo 2018. godine organizirat će Rusija, a ono četiri godine poslije Katar, odlučeno je tajnim glasovanjem članova Izvršnog odbora Svjetske nogometne federacije u četvrtak u Zürichu.Odluke je priopćio predsjednik FIFA-e Sepp Blatter, koji je imao pravo glasa zajedno s još 21 članom Izvršnog odbora, a nisu glasali Amos Adamu i Reynald Temarii, članovi IO-a koji su  suspendirani zbog korupcije.Rasplet je to kampanje za dobivanje domaćinstva najveće svjetske nogometne smotre koju su obilježili skandali. Mundijal se tako, nakon što će ga 2014. održati Brazil, vraća u Europu, a potom seli na Arapski poluotok u jugozapadnoj Aziji.Podsjetimo da su kandidati za SP 2018. godine uz Rusiju bili samostalno Engleska i udruženo Španjolska / Portugal i Nizozemska / Belgija.

Isto su 2022. godine željeli Australija, Japan, Južna Koreja i SAD, no ciljnu vrpcu u utrci za organizacijom prvi je presjekao Katar kojem je povjerenje ukazano unatoč velikim vrućinama koje u to doba u zemlji vladaju. Objema zemljama organizacija SP-a povjerena je prvi puta.Katar je mala zemlja na Arapskom poluotoku s oko milijun i pol stanovnika, a temperature u to doba godine su preko 40 stupnjevaRusija, kojoj ostaju problemi s rješavanjem transporta, što se najviše zamjeralo u kandidaturi, ali i neki ostali, je tako prva europska zemlja koja će ga organizirati od 2006. (Njemačka), a Mundijal u njoj bit će jedanaesti u organizacije neke europske države.Katar će iskustvo za SP stjecati sljedeće godine kada će ta država biti domaćin Azijskog kupa. Do sada je Mundijal samo jednom održan u Aziji, bilo je to 2002. godine u zajedničkoj organizaciji Japana i Južne Koreje.Spomenimo i uspjehe reprezentacija kojima je u četvrtak ukazano veliko povjerenje.Rusija nikada nije prošla fazu po skupinama na Svjetskom prvenstvu od raspada Sovjetskog saveza. U svojim su grupama eliminirani 1994. i 2002. godine, a propustili su se kvalificirati na svjetsku nogometnu smotru 1998., 2006. i 2010. godine. 

Katar, pak, na SP-u nikada nije nastupio, što je ovoj odluci daje još više sumnje. Ne znamo ni gdje će biti stadioni budući da je Katar država od 10-ak tisuća kvadratnih kilometara i ima samo milijun i pol stanovnika od kojih su većina strani radnici iz Indije i Pakistana. Navodno bi svih osam stadiona trebalo biti u krugu od samo 50 kilometara.Katar je bio popriličan autsajder prije glasovanja jer je temperatura u toj zemlji u lipnju i srpnju preko 40 stupnjeva, dok bi problem za navijače mogli biti i vrlo strogi zakoni. Njihova najveća prednost su ulaganje od 4 milijarde dolara i  supermoderni stadioni s klimatizacijom, no ostaje za vidjeti hoće li nogometaši i trenirati pod klima uređajima,
Englezi su bili upravo ti koji su otkrili posljednje velike afere koje su osramotile FIFA-u pa su se bojali moguće osvete. Nisu bili daleko od istine, jer Rusi su iznenađujuće došli do domaćinstva.

Mnogi će reći i kako je na ovom izboru domaćinstava pobjednik – nafta tj. novac, dok su stvarni pobjednici Rusi i Katar, rekli kako je FIFA pokazala kako želi širiti vidike."Pomozite nam da zajedno uđemo u povijest", kazao je nakon pobjede Rusije zamjenik premijera Igor Šuvalov, dok je premijer Vladimir Putin, koji je odgodio put u Zuerich zbog "prljave kampanje u medijima", ipak najavio da će doći u Zuerich u večernjim satima.”Ova odluka dokaz je da se Rusiji vjeruje”, bila je njegova prva reakcija, dok se predsjednik Dmitrij Medvjedev kratko oglasio putem Twittera. "Hura! Pobjeda!", napisao je. Sepp Blatter također bio zadovoljan: "Moram zahvaliti Izvršnom odboru FIFA budući da SP-i 2018. i 2022. godine idu u zemlje u kojima nikad nije održan Mundijal. Sretan sam predsjednik po pitanju razvoja nogometa. Čestitke na sjajnim kampanjama država koje nisu dobile organizaciju jer su sve one poručile da je nogomet više od igre. Nogomet nije samo pobjeđivanje, nogomet je životna škola u kojoj treba naučiti i gubiti." (Kliker.info-Dnevnik.hr)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku