hamburger-icon

Kliker.info

Šok za Washington iz Berlina: “Njemačka priznaje yuan kao sredstvo plaćanja na međunarodnim i njemačkim tržištima”

Šok za Washington iz Berlina: “Njemačka priznaje yuan kao sredstvo plaćanja na međunarodnim i njemačkim tržištima”

07 Aprila
02:44 2014
kinajuan21Uvjeren u ono što čini, američki predsjednik Barack Obama je Rusiji objavio gospodarski rat i uveo “sankcije” za dvije ruske banke, “Rossiya Bank” i “Investcapitalbank”, zbog čega su međunarodni sustavi plaćanja VISA i Master card prestali pružati svoje usluge klijentima te dvije banke, a kasnije se na udaru našla i banka “Sobinbank”, a prema riječima Timura Batyreva, šefa nacionalnog odjela platnog sustava Središnje banke Rusije, “još sedam ruskih banaka je pogođeno američkim sankcijama”.Pogledamo li izvještaje ruskih burzi MICEX /RTS, vidjet ćemo da ruska tržišta od početnog pada prvih dana marta pa sve do danas nimalo ne osjete mjere kojima je američka administracija htjela “kazniti Rusiju”, ali je zato zbog sankcija Rusija odlučila stvoriti svoj valutni sustav koji je neovisan o američkom dolaru.
27.  marata, odmah po uvođenju “američkih restriktivnim mjera”, Nasdaq piše “kako je Rusija saopštila da će prodavati i kupovati) proizvode i robe – uključujući i naftu – u rubljima, a ne u dolarima”.”Putin priprema sistem plaćanja u rubljima potpuno neovisan i zaštićen od dolara i “ubojitih spekulacija” velikih zapadnih financijskih institucija (kratkoročnih špekulantskih ulaganja koja su u posljednje vrijeme jako popularna na Wall Streetu i na londonskim burzama op.a.)”, navodi se u sapštenju  Nasdaqa.Nakon što su zbog politike na Krimu političari u Washingtonu “kaznili” nekoliko ruskih banaka stiže odluka iz Kremlja koja je neopoziva. Kada su shvatili razmjere štete u odgovoru Vladimira Putina na potez američkog predsjednika i Kongresa, bankari Wall Streeta nisu bili nimalo oduševljeni, štoviše, neki su otvoreno poručili “kako to nije bila nimalo dobra ideja”.Novi nezavisni sistem  plaćanja i uvođenje rublja kao platežnog sredstva na svim razinama pokazat će i koliko je bilo pametno uvoditi sankcije ruskim bankama, a na Wall Streetu će znati odgovor onog trenutka kada zbog brzopletih odluka budu zbrajali gubitke.
Kako nijedan “problem” ne dolazi sam, još veći šok za Washington stiže iz Berlina nakon službenog posjeta kineskog predsjednika Xi Jinpinga Berlinu krajem prošlog mjeseca. U pregovorima s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel se nije ni spominjao dolar, ali je cijeli svijet upoznat s odlukom kineskih vlasti o “deamerikanizaciji financijskih tržišta” i na službenim stranicama Njemačke središnje banke stoji: “Obim transakcija koje se na svjetskim i njemačkim financijskim tržištima mogu obaviti u kineskoj valuti ne odgovara važnosti Kine na globalnoj razini.”Posebno treba naglasiti kako ovdje nije riječ o dogovoru između Kine i nekakve financijske institucije iza koje stoji privatni kapital sa sjedištem u Luxembourgu ili Londonu, koje inače prave slične ugovore, nego se radi o dogovoru dvije ekonomske supersile i velikih svjetskih izvoznika – Njemačke i Kine – čija je bilateralna trgovinska razmjena u 2013. iznosila 200 milijardi dolara.
“Kina promicanjem i internacionalizacijom RMB plaćanja želi olakšati međunarodnu trgovinu i ulaganja, ohrabriti off-shore centre u razvijanju i ohrabriti središnje banke da posluju s yuanom kao inozemnom valutom”, s ovih nekoliko redaka je kineska agencija popratila događaj u Berlinu.Iako se kineska državna agencija tradicionalno ne razmeće nepotrebnim objašnjavanjem, ova sažeta, ali jasna definicija znači da se ide u smjeru slamanja hegemonije dolara kao platežnog sredstva u međunarodnoj trgovini, ulaganjima i kao rezervne valute, što je kineska strategija od 2009., a odoktobra  prošle godine jedan od najvećih prioriteta kineske politike i financija.Sjetimo se kako je prije nekoliko mjeseci Washington financijskom krizom zbog neizglasavanja budžeta  ozbiljno zabrinuo vlasti u Pekingu. Kini je prijetio scenarij da se nađe s gomilom bezvrijednog papira u rukama i američke državne obveznice su u trenutku postale roba koje se svi žele riješiti.
Isti se slučaj dogodio u vrijeme Busheve administracije kada je Kina bila najveći posjednik obveznica koje su imale hipotekarna jamstva – “Fannie Mae” i “Freddie Mac”, za koje su Kinezi mislili da nešto vrijede, no nisu vrijedile gotovo ništa. Tada je Kina izvršila pritisak na američkog predsjednika Georga W. Busha koji je zajedno s čelnicima FED-a učinio sve da im podigne cijenu. Kina je tada izbjegla gubitke zahvaljujući novcu američkih poreznih obveznika, a FED je na pritisak predsjednika odradio svoj dio posla. Međutim, nakon tog iskustva su se u Pekingu odlučili riješiti dolara.Godinama koje su slijedile Kina je pažljivo i sustavno, korak po korak, “provodila multi-frontalnu strategiju (kako je nazvala agencija Xinhua op.a.), što znači da vlasti u Pekingu potpisuju ugovore o trgovinskoj razmjeni u nacionalnim valutama sa svim zemljama koje na to pristanu.
U odnosu na Kinu, Rusija ima puno manje trgovinskih i financijskih veza sa Sjedinjenim Državama, ali kao što smo objavili na početku i Moskva kreće istim stopama. Odmah nakon upozorenja ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, koji je izjavio “kako su sankcije mač s dvije oštrice koji jednako može naškoditi i onima koji za njima posegnu kao političkim oružjem”, uslijedile su konkretne mjere “napada na dolar”. Vladimir Putin i ruski političari se više time i ne bave i sve je već u rukama ruskog ministra ekonomije i bivšeg zamjenika predsjednika Središnje banke Rusije, Alexeya Valentinovicha Ulyukaeva.Hoće li dolar izdržati ovaj otvoreni napad Rusije i Kine (ili bolje rečeno kinesko-ruski napad op.a.) saznat ćemo uskoro. Situacija je već eskalirala do te razine da ukoliko se i ostali američki “saveznici” budu ponašali poput Njemačke, ili mnogih drugih zemalja s kojima je Kina potpisala sporazume o trgovinskoj razmjeni u nacionalnim valutama, Rusiji će ostati samo zadaća da odradi posljednji dio posla u kojem će dolar kao valuta globalne hegemonije na svjetskim financijskim tržištima postati povijest. (Kliker.info-Advance)
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku