hamburger-icon

Kliker.info

Šok u SDS-u: Govedarica povukao kandidaturu u korist Mirka Šarovića

Šok u SDS-u: Govedarica povukao kandidaturu u korist Mirka Šarovića

28 Juna
16:18 2019

Predsjednik Srpske demokratske stranke Vukota Govedarica povukao je kandidaturu za prvog čovjeka ove stranke u korist stranačkog kolege Mirka Šarovića. 

Govedarica je novinarima u Istočnom Sarajevu izjavio da on ne mora biti prvi čovjek stranke i da se zalagao za najbolje rješenje – da se stranka okupi oko jednog kandidata, ali da se u tome nije uspjelo.

“Ličnost koja nas može okupiti je Mirko Šarović i svoju podršku dajem njemu”, rekao je Govedarica na konferenciji za novinare.

Šarović je zahvalio Govedarici na podršci, istakavši da bi za stranku bilo najbolje da se okupi oko jednog kandidata.

“Predstojeća Skupština stranke je važan trenutak za SDS i oči cjelokupne javnosti su uperene u nas, jer je važno za šta ćemo se opredijeliti. Naša preocjena je da treba napraviti konsolidaciju i ojačati stranku, koja treba da izgradi jasnu i prepoznatljivu politiku”, rekao je Šarović.

Skupština SDS-a na kojoj bi trebalo da bude izabran novi predsjednik stranke trebalo bi da bude održana u Banjaluci u nedjelju, 30. juna, sa početkom u 12.00 časova.

Nakon povlačenja Govedarice, ostala su tri kandidata za prvog čovjeka SDS-a – član Predsjedništva ove stranke Mirko Šarović, aktuelni predsjednik Glavnog odbora stranke Milan Miličević i potpredsjednik SDS-a Mićo Mićić.

“Dobro je što je Vukota Govedarica povukao kandidaturu i to treba da urade svi kandidati osim jednog, jer bi više kandidata još više podijelilo Srpsku demokratsku stranku, smatra politički analitičar i univerzitetski profesor”, Drago Vuković.

Profesor Vuković smatra da je povlačenje kandidata dobra stvar za SDS, kome bi najviše odgovaralo da se usaglase oko jednog kandidata. Ipak smatra da nije dobro ako Govedarica to radi u nečiju korist.

– Mene ovo asocira na ostavku Mladena Bosića. Bosić je tražio da njega zamijeni Vukota Govedarica, koji ga je tada naslijedio bez izbornog procesa, brzo, i onda je stranka završila kako je završila na ovim izborima. Nije dobro da se kandidati izjašnjavaju u čiju korist se povlače i tako sugerišu javnosti, glasačima i delegatim skupštine SDS za koga će ovaj da glasaju – rekao je on.

 Vuković smstra da kandidati koji se povuku nemaju potrebu da javno sugerišu za koga treba glasati.

 – Nemam ništa protiv teze da Govedarica podrži Šarovića, ali mislim da u ovom slučaju, ako on kaže da se povlači u korist Šarovića, to Šaroviću više šteti nego nego što mu koristi – zaključio je Vuković, dodajuću da sugerisanje može da vodi u nove podjele.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku