hamburger-icon

Kliker.info

Snima se remake filma ‘Valter brani Sarajevo ‘ Ko će biti novi Bata Živojinović? (Video)

Snima se remake filma ‘Valter brani Sarajevo ‘ Ko će biti novi Bata Živojinović? (Video)

25 Marta
05:07 2015

bata1Realizacija remakea filma “Valter brani Sarajevo” počet će ove godine nakon što se krajem maja održi audicija za glumce i izabere novi Valter koji će u toj ulozi naslijediti Velimira Batu Živojinovića, otkrio je Vinko Grubišić, predsjednik Uprave Jadran filma, nositelja tog projekta u kojem sudjeluju partneri iz Kine, ali i suradnici iz zemalja bivše Jugoslavije, Australije i Njemačke.

Film će se snimati u dvije verzije i iz toga će biti izvedena i televizijska serija, izjavio je Grubišić za Hinu, podsjećajući da je originalni film u režiji bh. reditelja Hajrudina Krvavca iz 1972. bio žanrovski klasik koji je imao senzacionalan uspjeh u Narodnoj Republici Kini. Nakon godina priprema remake “Valtera” ušao je u završnu fazu i to nakon više godina pregovora sa stranim partnerima.

“Jadran film je inicijator cijelog projekta od 2006. odnosno 2007. kada je bio predstavljen na Sarajevo Film Festivalu. Nakon toga smo dobili odobrenje Vlade Federacije BiH i tadašnjeg ministra kulture Gavrila Grahovca. Nakon odobrenja i potpisanih sporazuma, krenuli smo zainteresirati koproducente i partnere u NR Kini i cijelom svijetu i taj proces je u prvoj fazi trajao četiri godine i privodimo ga kraju. Kako bi se našim riječima reklo, ‘pakirati’ taj projekt vrlo je komplicirano i teško”, ističe Grubišić dodajući da je o stranim partnerima i njihovim ulaganjima u taj projekt još prerano govoriti.

Prema njegovim riječima, remake će se snimati u Sarajevu na autentičnim lokacijama, ali i zagrebačkim studijima Jadran filma, ovisno o planirane dvije verzije novog “Valtera”. “U prvoj verziji Jadran film i partneri iz Sarajeva vode glavnu riječ, u drugoj verziji filma nećemo imati tako značajnu ulogu jer smo za taj projekt, a naročito za drugu verziju, zainteresirali važne i velike strane partnere”, kazao je Grubišić. Dodao je da se trenutno usklađuju kreativne izvedbe i finansijska ulaganja u obje planirane verzije.

“Problemom adaptacije ‘Valtera’ za novo doba sustavno smo se bavili godinama i to smo radili s više stranih partnera. Taj proces je u kreativnom smislu bio vrlo izazovan i težak. Vjerno će slijediti duh originala, ali će imati i neke elemente koji ga približavaju percepciji današnjeg gledatelja i u nekom smislu će imati veze i s posljednjim ratom – nadam se i posljednjem ratu na ovim prostorima”, ističe Grubišić. Audicija će, kaže, biti otvorena za sve glumce s područja bivše Jugoslavije.

U pripremama za novi film producenti nisu kontaktirali prvog nositelja naslovne uloge Batu Živojinovića, no svi koji su se pojavljivali u originalu na neki će način biti prisutni u remakeu.

“Osobno mi se sviđaju filmovi u kojima postoji mitska borba dobra protiv zla. I mislio sam prije svega na to, ali mislio sam i na ono što je kod nas bilo definirano u naslovu jedne knjige – mali narodi moraju biti oprezni s velikim idejama. U svakom vremenu i u svakoj pojavi svaki čovjek treba odijeliti dobro od zla i što je u originalu filma ‘Valter brani Sarajevo’ jasno naznačeno. Zato je to veliki film i nije slučajno da je upravo u Kini bio najgledaniji film svih vremena”, ističe Grubišić dodajući i da je većini Kineza Valter, na neki način, izjednačen s Titom.

Upitan za percepciju takvog povezivanja u našoj javnosti, Grubišić poručuje da se o tome raspravlja, kako tvrdi, sa zadrtih i potpuno pogrešnih ideoloških platformi.

“Mislim da nitko kod nas ne može mijenjati povijest, niti birati u kojoj vojsci su nam bili djedovi. Možemo samo na pametan način definirati što je budućnost i izvući samo ono dobro što je bilo u prošlosti. Borba protiv onoga koji je ubijao civile i pokušavao iskorijeniti cijele narode u logorima bila je, naravno, borba dobra protiv zla”, zaključuje Grubišić poručujući da je taj projekt jedan od ključnih koji redefiniraju mjesto i ulogu Jadran filma.

Originalni film “Valter brani Sarajevo” romansirana je priča o antifašističkom pokretu u okupiranom Sarajevu tokom Drugog svjetskog rata i legendi pokreta otpora Vladimiru Periću Valteru i bio je među najgledanijim filmovima ikada u Kini. Prema nekim procjenama film je pogledalo gotovo milijardu ljudi.

(Kliker.info-Jutarnji list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku